Subsidie voor testen mobiele ontgassing | Maritiem Nederland
Nieuws
North Sea Port voerde een aantal ontgassingsproeven uit met de installatie van GreenPoint Maritime Services.

Subsidie voor testen mobiele ontgassingredactie | donderdag 3 september 2020
Binnenvaart, Havens

Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat stelt 250.000 euro beschikbaar voor het testen van mobiele ontgassingsinstallaties aan boord van binnenvaarttankschepen. Omdat varend ontgassen binnenkort verboden wordt, is het belangrijk dat er voldoende veilige en milieuverantwoorde alternatieven komen.

Schepen moeten hun laadruimten op een milieuvriendelijke manier kunnen ontdoen van dampen die achterblijven wanneer een schip zijn vloeibare lading heeft gelost. Het zogenoemde ‘ontgassen’ vindt nu nog vaak varend plaats. Met het ontgassen worden de nog aanwezige ladingdampen in een tankschip uit het scheepsruim geblazen, zodat daarna andere stoffen kunnen worden vervoerd.

Van Nieuwenhuizen: “Ik vind het belangrijk dat er snel alternatieven zijn voor het varend ontgassen. Het is kwalijk voor de bemanning en omwonenden maar het is ook niet goed voor het milieu. We moeten snel meer weten wat de beste manier is om dit te doen en deze proeven helpen daarbij”. 

Verdragswijziging

De minister heeft bij haar Europese collega’s aangedrongen op een spoedige ratificatie van de wijziging van het internationale Scheepsafvalstoffenverdrag. Want dat is nodig om het verbod in te laten gaan.

Op dit moment kunnen schepen in Rotterdam en Moerdijk hun laadruimten ontdoen van dampen bij ontgassingsinstallaties. Deze twee locaties zijn echter niet voldoende als het verbod op varend ontgassen in werking treedt. Er is dan ook behoefte aan mobiele ontgassingsinstallaties met name in de havengebieden waar veel overslag plaatsvindt. Wanneer deze proeven succesvol zijn doorlopen, is het aan de provincies om vergunningen te verlenen voor deze installaties.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland