Subsidie voor project Green Engine Technology | Maritiem Nederland
Nieuws

Subsidie voor project Green Engine Technology

redactie | dinsdag 7 juli 2020
Toeleveranciers, Scheepsbouw

De publiek/private samenwerking Green Engine Technology (PPS GET) ontvangt de komende vier jaar ruim 700.000 euro aan subsidie vanuit het ministerie van OCW. “Het wordt nu mogelijk om specifiek technisch onderwijs via Hybrid Distance Teaching landelijk aan te bieden en om Green Engine Technology een volwaardige plek te geven in het curriculum van de verbrandingsmotorenopleidingen", zegt Jan Lokker, voorzitter college van bestuur ROC Da Vinci College.

Importeurs van verbrandingsmotoren en bedrijven met een relatie tot de industrie of maritieme sector kampen al jaren met tekorten aan service technici. Het beeld van de vervuilende dieselmotor spreekt in deze tijd weinig jongeren aan. Wereldwijd zijn motorenleveranciers echter volop bezig met alternatieve brandstoffen zoals bio-diesel, waterstof of elektrisch aangestuurde motoren.

De nieuwe technologie vraagt om specifieke kenniscompetenties op het gebied van Green Engine Technology, Mechatronica en Elektronica. Met dat uitgangspunt ontwikkelde het Da Vinci College samen met haar PPS partners uit het onderwijs, brancheorganisaties - waaronder de Vereniging Importeurs Verbrandingsmotoren (VIV) - en 22 bedrijven het projectplan dat nu met steun van OCW van start kan gaan. Een project dat inzet op de verdieping en verbreding van het onderwijs voor verbrandingsmotortechnici.

Praktijkonderwijs op afstand

Met een landelijke vraag naar scholing en mbo-onderwijs dat alleen in Dordrecht en Rotterdam gegeven wordt, richt PPS GET zich op het realiseren van hybride afstandsleren. De grote uitdaging in het Hybrid Distance Teaching is om niet alleen de theorie, maar juist de praktijklessen via afstandsleren te realiseren. Een aantal bedrijven verspreid over het land stelt lokaal bedrijfsruimte beschikbaar die wordt ingericht als practicum lokaal. Dit zijn de 'Hubs' waar studenten verbrandingsmotorentechniek voor hun praktijklessen naar toe gaan. 

De docent verzorgt met behulp van IP camera’s en online whiteboards de les aan alle deelnemers die aanwezig zijn in de diverse Hubs. Met behulp van intensieve onderwijsprogramma’s, moderne lesmiddelen en begeleidende instructie in de Hubs worden de leerlingen klaargestoomd voor een diploma op mbo-niveau.

Aansluiting op arbeidsmarkt

“Deze subsidie is heel goed nieuws voor onze leden", zegt Michel Voorwinde, directeur van de Vereniging Importeurs Verbrandingsmotoren. “Goed aansluitend onderwijs is cruciaal voor ondernemers in de industrie en maritieme sector. Sommigen bieden wereldwijd 24/7 serviceverlening, wat valt of staat met het kunnen inzetten van beroepscompetent en professioneel personeel. De motorenbranche is een prachtige business om in te werken, met veel perspectief om door te groeien. Wij vertrouwen erop dat de Green Engine Technology ook zal bijdragen aan een beter imago voor onze mooie bedrijfstak."

 

Partners Maritiem Nederland