Studenten wapenen tegen piraterij | Maritiem Nederland
Nieuws

Studenten wapenen tegen piraterij

Antoon Oosting | donderdag 8 april 2010

Op het Maritiem Instituut De Ruyter in Vlissingen is voorlichting over de gevaren van piraterij en andere gevaarlijke situaties heden ten dage vast onderdeel van het lesprogramma.

“Tegenwoordig krijgen onze studenten opdrachten als welke gevaren kom je tegen op een reis van A naar B en hoe ga je daar mee om?”, vertelt docent Marius Meerburg in een reportage in de Provinciale Zeeuwse Courant. Piraterij komt op de zeevaartscholen al aan de orde sinds de ISPS-code (International Ship and Port Facility Security) in 2004 in werking trad. Aanleiding hiervoor waren de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001. In dat kader kreeg de zeevaartschool in Vlissingen militairen van de Britse Special Air Services, de SAS, op bezoek om leraren bij te scholen.
Maar sinds de piraterij in de Golf van Aden een grote vlucht heeft genomen, zijn het geregeld mensen van Rederij Vroon uit het naburige Breskens die een presentatie op de school geven. Vroon heeft zeer regelmatig schepen door het piratengebied in de Golf van Aden varen, een gebied dat nu al veertig procent van de Indische Oceaan beslaat. De schepen van Vroon varen zo mogelijk altijd in konvooien mee

Partners Maritiem Nederland