Studenten, ga als de wiedeweerga nieuwe technieken leren | Maritiem Nederland
Nieuws
In de aula van hogeschool NHL Stenden in Leeuwarden sprak Herbert Koelman zijn lectorale rede uit (foto: MIWB)

Studenten, ga als de wiedeweerga nieuwe technieken lerenKarin Broer | woensdag 3 april 2019
Maritieme Cluster

Studenten aan het Maritiem Instituut Willem Barentsz moeten meer weten over de basisprincipes van de IT om mee te gaan in de uitdagingen waar de sector voor staat. Dat stelt Herbert Koelman, de nieuwe Lector Maritieme Innovatieve Technieken van MIWB in zijn lectorale rede op 29 maart. "Ze moeten het oude beheersen, maar ook als de wiedeweerga de nieuwe technieken leren."

“We staan op een kruispunt van wegen”, zegt Koelman, met aan de kant “de enorme opgave van het ontwerpen, bouwen en exploiteren van een revolutionair nieuwe generatie van schone en veilige schepen”. En aan de andere kant: “de beschikbaarheid van steeds betere ontwerpgereedschappen, die gedreven wordt door krachtige ontwikkelingen op het gebied van numerieke wiskunde, IT, mathematisch modelleren, visualisatie en simulaties”. En op dit kruispunt van wegen komt nog een ‘zandpad’ uit dat volgens Koelman symbool staat voor de geringe beschikbaarheid van technici die deze klus moeten klaren.

Oproep aan bedrijfsleven

“Om hier goed uit te komen moeten we allemaal een stapje verder gaan dan misschien de intentie was”, houdt Koelman zijn gehoor voor. Hij doet nadrukkelijk een oproep aan het bedrijfsleven. Niet alleen door het bieden van stages en afstudeeropdrachten, maar ook door de portemonnee te trekken. De tijd namelijk dat de overheid een grote financier was van onderzoek aan hogescholen en universiteiten is voorbij.

Voor studenten en docenten worden het drukke tijden. Studenten hebben eigenlijk te maken met een dubbele studie. Aan de ene kant “gewoon nog het oude leren, een schip varen op de oude manier”, maar aan de andere kant moeten “studenten als de wiedeweerga zich die nieuwe technieken eigen maken”. Dat betekent meer weten over de basisprincipes van de IT. Dat geldt zowel voor de studenten aan de zeevaartschool, als voor de afdeling scheepsbouw in Leeuwarden (die ook hoort bij het MIWB).

Ingrijpende veranderingen

Belangrijke ontwikkelingen zijn autonoom varen – Koelman spreekt liever over “laag bemand varen” – en het toepassen van elektrische voortstuwing. Deze ontwikkelingen zullen het scheepsontwerp ingrijpend veranderen. Dat betekent ook dat de huidige ontwerphulpmiddelen verouderen. “Nieuwe mogelijkheden liggen er in het gebruik van real time data van de vele sensoren waarmee schepen worden toegerust. Daarmee zouden de gegevens van varende schepen gebruikt kunnen worden voor toekomstige ontwerpen.”

We moeten mee in deze ontwikkelingen, benadrukt Koelman. “Als we dat niet doen verdwijnt de maritieme industrie uit Nederland, althans de serieuze maritieme industrie.” Maar als we “de tijd erin steken en bijblijven met de fundamentele ontwikkelingen”, dan kan dat lot worden afgewend. Koelman: “Ik heb goede hoop hoor, er is zoveel enthousiasme in de sector. Het is echt niet zo dat we aan de rand van de afgrond staan, maar we moeten wel mee met de moderne tijd.”

Koelman geeft twee dagen les aan het MIWB, de overige dagen is hij directeur van SARC, een belangrijke leverancier van software voor scheepsontwerp.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland