Strukton zet duikboot in voor afzinktunnel | Maritiem Nederland
Nieuws

Strukton zet duikboot in voor afzinktunnel

Mischa Brendel | zondag 16 november 2008

Eind oktober heeft Strukton Civiel bij de aanleg van een afzinktunnel in Zuid-Korea een duikboot ingezet, een primeur voor de civiele bouwsector.

Het afzinken van de tunnel gebeurde op een diepte van 60 meter, als onderdeel van het project Busan-Geoje Fixed Link in Zuid-Korea. Dit project verbindt met twee tuibruggen en de afgezonken tunnel met een lengte van 3,2 km de Zuid-Koreaanse stad Busan met het schiereiland Geoje. De totale investeringswaarde van dit project bedraagt 1,5 miljard euro.

Strukton Civiel zette de duikboot in om bij eventuele problemen bij het afzinkproces snel mensen in en uit het afgezonken element te halen. De duikboot kan aanloggen aan het tunnelelement zodat mensen via een mangat het element binnenkomen om herstelwerkzaamheden uit te kunnen voeren. De duikboot werd in Zuid-Korea ook gedoopt en kreeg de naam Aurora. Dit was ook de naam van de Romeinse godin van de dageraad.

De duikboot is in november 2007 aangekocht door Struktondochter OTN en heeft in augustus een aantal tests doorstaan in de Roermondse Maasplassen. Strukton wil de duikboot op termijn gebruiken voor werkzaamheden tot op dieptes van 300 meter, bijvoorbeeld voor zeebodemonderzoek en onderhoud aan kabels en leidingen in de Noordzee.

Partners Maritiem Nederland