Strijd tegen sloopstranden in stroomversnelling | Maritiem Nederland
Nieuws
FNV: 'Grote stap voorwaarts richting duurzame scheepssloop.' (foto: Pierre Torset/NGO Shipbreaking Platform)

Strijd tegen sloopstranden in stroomversnelling

Antoon Oosting | dinsdag 8 september 2015
Zeevaart, Maritieme Cluster

De strijd tegen de mensonterende en milieuverwoestende sloopstranden lijkt in een stroomversnelling te komen. Naast inmiddels dertien grote Europese rederijen heeft de Noorse redersvereniging zich afgelopen maand klip en klaar uitgesproken tegen het slopen van schepen op het strand. Aangezien Noorwegen op maritiem gebied een grootmacht is, betekent dit volgens de NGO Shipbreaking Platform een doorbraak in de internationale strijd tegen het slopen van schepen op stranden.

Foto: Pierre Torset - Shipbreaking

Dat slopen op de stranden van Alang (India), Gadani Beach (Pakistan) en Chittagong (Bangladesh) is in de jaren tachtig ontstaan om te voorzien in de groeiende behoefte aan goedkoop staal voor bouwprojecten. Er vallen echter jaarlijks tientallen doden terwijl het milieu er zwaar onder heeft te leiden door al het afval dat ongecontroleerd op het strand terechtkomt en/of in zee wordt geloosd.

Om het slopen van schepen veiliger en milieuvriendelijker te maken, zijn 63 landen in IMO-verband 2009 de Hong Kong International Convention for the Safe and Environmentally Sound Recycling of Ships (HC) overeengekomen. Tot nog toe heeft echter maar één land, Noorwegen (2013), dit verdrag geratificeerd.

Boskalis

Eind 2013 heeft de Europese Commissie de EU Regulation on ship recycling uitgevaardigd die Europese reders verbiedt om hun schepen te laten slopen op het strand. Veel ook Europese reders, de Grieken voorop, ontlopen dit echter door hun schip door te verkopen buiten Europa waarna het vervolgens via een omweg toch op een sloopstrand belandt.

Dertien grote Europese rederijen waaronder Boskalis, Maersk, DFDS en sinds kort ook de grote Duitse containerrederij Hapag Lloyd hebben inmiddels besloten hun schepen niet langer op het strand maar schoon en veilig te laten slopen in een dok of op land. Boskalis werd dit voorjaar nog door directeur Patrizia Heidegger van het NGO Shipbreaking Platform geprezen als het ‘best practice’ voorbeeld van een reder die zijn schepen laat slopen zoals het schoon en veilig moet. Boskalis doet dat volledig in eigen beheer op een sloopwerf in Mexico.

KVNR

Ondertussen zorgt de kwestie voor flinke discussie in de scheepvaartwereld. Anders dan de Noren en de eigen leden Maersk en DFDS weigert de voorzitter van de Deense redersvereniging zich tegen het slopen op het strand uit te spreken. Ook de Japanse reders blijven hun schepen op de stranden van Alang slopen. De KVNR conformeert zich aan het standpunt van de European Community Shipowners’ Association die dit voorjaar de EU-lidstaten heeft opgeroepen zo snel mogelijk het Verdrag van Hong Kong te ratificeren. Dit verdrag sluit echter het slopen op een strand niet expliciet uit.

Partners Maritiem Nederland