Strijd Gate en Fluxys Zeebrugge om positie als LNG-hub | Maritiem Nederland
Nieuws
De tweede in aanbouw zijnde steiger van de LNG-terminal van Fluxys Zeebrugge. Foto: Fluxys - P. Henderyckx

Strijd Gate en Fluxys Zeebrugge om positie als LNG-hub

Jan Spoelstra | dinsdag 16 september 2014
Havens, LNG

De Rotterdamse Gate terminal zal er nog een flinke kluif aan hebben om het succes van de LNG-terminal in Zeebrugge te evenaren.

Beide terminals hebben de ambitie om dé LNG-hub voor de distributie van vloeibaar aardgas in Noordwest-Europa te worden. Maar vooralsnog heeft Fluxys, de Belgische Gasunie met zijn LNG-terminal in Zeebrugge, de beste papieren in deze concurrentiestrijd. Want de meeste LNG die momenteel al wordt gebruikt in de binnenvaart, het wegvervoer en zeescheepvaart in nu nog vooral Scandinavië komt al uit Zeebrugge. Veel van de LNG die door vooral veerboten maar ook steeds vaker door vrachtschepen in Scandinavië wordt gebruikt, wordt aangevoerd door onder andere de schepen van het Rotterdamse Anthony Veder vanuit Zeebrugge.

De binnenvaartschepen van Gerard Deen, de twee Greenstream bunkertankers van Interstream en het eerste naar LNG omgebouwde koppelverband van Danser worden door middel van tankwagens met LNG bevoorraad vanuit Zeebrugge. Dit jaar zullen er al meer dan 1900 trucktankwagens gevuld met LNG bij Fluxys Zeebrugge de poort uitrijden.

Sleepboot

In april van dit jaar deed een eerste op LNG aangedreven sleepboot, gebouwd in Turkije en bestemd voor Noorwegen, de terminal in Zeebrugge aan om te bunkeren. Iets wat dit keer nog door middel van een tankwagen ging. Maar volgend jaar kunnen dit soort schepen misschien ook rechtstreeks worden gebunkerd. Dan moet immers de op dit moment in aanbouw zijnde tweede terminal, bestemd voor juist kleinere schepen, gereed komen.

De in 1987 in gebruik genomen LNG-terminal in Zeebrugge beschikt net als overigens de Gate terminal op de Maasvlakte over een grote steiger waar de grootste LNG-carriers van de wereld kunnen aanleggen om hun LNG-lading te lossen maar ook te laden. Iets wat nu dus al de twee speciale LNG-distributietankers van Anthony Veder geregeld doen. Maar voor de echte bunkertankers die andere schepen moeten bevoorraden, kunnen de laad- en losarmen niet laag genoeg. Vandaar de bouw van de tweede, kleinere steiger.

Inmiddels hebben de Japanse rederij NYK, industrieconglomeraat Mitsubishi en het Franse GDF Suez besloten een forse bunkertanker voor LNG te laten bouwen die vanuit Zeebrugge op LNG varende schepen van brandstof zal voorzien. De eerste klanten zijn er al: twee op LNG varende autocarriers die in aanbouw zijn voor UECC (United European Car Carriers), een joint-venture van NYK en het Zweedse Wallenius.

De tweede steiger die Fluxys hiervoor momenteel laat bouwen komt al volgend jaar gereed. De oplevering van de breakbulk-terminal die de Gate terminal op de Maasvlakte wil laten bouwen, waarvoor net in juli de vergunning is verleend, staat gepland voor 2016, een jaar later dus dan Fluxys.

Partners Maritiem Nederland