Strengere regels offshore-industrie | Maritiem Nederland
Nieuws
Strengere regels offshore-industrie

Strengere regels offshore-industrie

Antoon Oosting | woensdag 24 november 2010

De Europese Commissie wil strengere veiligheidsregels voor het boren naar olie en gas op zee in de Europese kustwateren.

Aanleiding is de ramp met het olieboorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico waarbij dertien doden vielen en een enorme vervuiling werd veroorzaakt.
De nieuwe, voor de gehele EU geldende normen moeten de strengste van de wereld worden.
“Op veiligheid mag niet worden bespaard. Wij moeten garanderen dat een ramp zoals die van de Golf van Mexico nooit kan plaatsvinden in Europese wateren. Daarom stellen wij voor dat de momenteel in Europa bestaande beste praktijken de norm worden voor de gehele Europese Unie”, aldus het met energiebeleid belaste Commissielid Günther Oettinger.
Uitgangspunt voor de nieuwe regels zijn de strengste veiligheidsnormen die er nu worden gebruikt, de zogeheten beste praktijken of #best practices#. Dat geldt vooral voor de #blow out# preventers. Nieuwe boorvergunningen moeten voldoen aan cruciale EU-eisen. Oliemaatschappijen moeten rampenplannen hebben en over afdoende financiële middelen beschikken om de schade in een zone van 200 zeemijlen, was 12 mijl, te kunnen vergoeden en het milieu in goede staat terug te brengen.
Voor de regels komt specifieke wetgeving die voor alle EU-landen gaat gelden. De Commissie vindt dat nodig omdat de economische, maatschappelijke en milieuschade van eventuele offshore-ongevallen geen grenzen kent.

Partners Maritiem Nederland