Nieuws
Deze artist impression geeft een blik in de toekomst van zero-emissie transport over water.

Europa steunt project zero-emissie transport over waterRedactie | dinsdag 29 oktober 2019
Maritieme Cluster

De Europese Commissie en de lidstaten steunen het oprichten van een ‘Partnership Zero Emission Waterborne Transport’. Dit zegt de Europese maritieme koepelorganisatie SEA Europe. Binnen het partnership kan de Europese maritieme sector haar strategie voor het bereiken van zero-emissie transport over water verwezenlijken. Het partnership is onderdeel van Horizon Europe, het onderzoeks- en innovatieprogramma ter waarde van 100 miljard euro. 

Binnen het Horizon Europe programma zoekt de Europese Commissie naar zogenoemde ‘partnerships’ om gericht onderzoek voor belangrijke maatschappelijke uitdagingen mogelijk te maken. In het ‘Partnership Zero Emission Waterborne Transport’ wil de Europese Commissie een partnership aangaan met de Europese maritieme sector. Daarbij wordt er vast budget beschikbaar gesteld voor cofinanciering van onderzoek, ontwikkeling en innovaties die nodig zijn om de doelstellingen van emissiereductie te halen. 

Europese concurrentiepositie

Uit de goedkeuring van het partnership blijkt dat de Europese Unie ervan overtuigd is dat de maritieme sector van groot strategisch belang is voor Europa. Het partnership draagt bij aan het behoud van de leidende positie van Europa vergeleken met andere regio’s in de wereld op het gebied van schone technologie, en helpt om de Europese concurrentiepositie en het innovatieve leiderschap te versterken. NMT, maritieme bedrijven en kennisinstellingen MARIN en TNO hebben, verenigd in Nederland Maritiem Land (NML), hebben een belangrijke bijdrage geleverd bij het tot stand komen van het partnership. 

Bijdragen aan groene maritieme sector

Henk Prins, R&D-manager van MARIN en voorzitter van de Europese R&D-koepel Waterborne Technology Platform, roept de Nederlandse maritieme sector op om met de Europese collega's mee te werken aan het partnership. “De enige manier om een versnelling te krijgen van de Europese maritieme sector in haar ambitie om emissieloos transport te realiseren is een gecoördineerde actie. Het partnership is een essentieel middel om de volgende stappen te zetten naar transport over water zonder gebruik van fossiele brandstoffen. Door mee te werken aan het partnership kan de Nederlandse maritieme sector een belangrijke bijdrage leveren aan de vergroening van onze sector.”

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland