Stena Line zet vaart achter modernisering vloot | Maritiem Nederland
Nieuws
De Stena Embla wordt afgebouwd op de CMI Jinling Weihai Shipyard in China.

Stena Line zet vaart achter modernisering vlootRedactie Maritiem Nederland | dinsdag 21 juli 2020
Scheepsbouw

De aanhoudende pandemie weerhoudt ferry maatschappij Stena Line niet van de modernisering van haar vloot. Het derde E-Flexer schip, de Stena Embla, wordt op tijd afgeleverd en zal vanaf januari 2021 op de route Belfast-Liverpool gaan varen. Daarnaast is begonnen met de bouw van twee nieuwe en grotere E-Flexer schepen.

De nieuwe nog naamloze schepen maken deel uit van de E-Flexer-serie van vijf schepen, die Stena Line heeft besteld bij zusterbedrijf Stena RoRo en die worden gebouwd op de CMI Jinling Weihai Shipyard in China. 

De eerste twee schepen, de Stena Estrid en de Stena Edda, varen sinds dit jaar al op de Ierse Zee. Het derde schip, de Stena Embla, bevindt zich nu in de laatste bouwfase. Deze drie schepen zijn 214 m lang en hebben een laadvermogen van 3.100 lengtemeters.

De twee grotere E-Flexer-schepen die nu in productie zijn, worden 240 m lang met een laadvermogen van 3600 lengtemeters. In totaal krijgen deze schepen ook 50 procent meer hutten en bedden, 30 procent meer passagierscapaciteit en is er nog eens 15 procent extra vrachtcapaciteit.

Voorbereid op methanol en LNG

"De ambitie van Stena Line om marktleider te zijn in duurzame scheepvaart blijkt ook uit de sterke milieukenmerken van de nieuwe schepen”, zegt ceo Niclas MårtenssonDe E-Flexer schepen zijn tot 30 procent energiezuiniger dan bestaande schepen in de vloot, dankzij een optimaal ontwerp van de rompen, propellers, bollen en roeren. Alle vijf schepen kunnen worden omgebouwd voor het varen op methanol of LNG.

De twee schepen die nu in productie zijn zullen ook worden uitgerust om walstroom te gebruiken tijdens verblijf in de haven om zodoende emissies te verminderen. De elektriciteitsaansluiting maakt in de toekomst ook een omschakeling naar hybride varen mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland