STC vernieuwt opleiding | Maritiem Nederland
Nieuws

STC vernieuwt opleidingJan van den berg | woensdag 18 oktober 2006

Het Scheepvaart en Transport College (STC) in Rotterdam heeft onlangs een havenlogistiekpracticum in gebruik genomen om expediteurs, cargadoors en stuwadoors op te leiden. Het practicum is bedoeld voor de vierjarige mbo-opleiding Havenlogistiek. “Hierin simuleren we alle aspecten waarmee leerlingen later te maken krijgen," vertelt Denny Terlouw, sectorhoofd Havens van STC.

 

De eerste stap zette STC vijf jaar terug, toen de ‘ketensimulator’ in huis kwam. Logistiek bestaat uit een lange keten van bedrijven die goed moeten samenwerken om producten efficiënt van producent naar gebruiker te brengen. De ketensimulator bootst dit proces na.
In het havenpracticum simuleert STC ook de werkzaamheden van cargadoor en expediteur. Per telefoon en e-mail communiceren de leerlingen met elkaar in het Nederlands, Engels en Duits. Iedere leerling kan de rol spelen van een transporteur, stuwadoor, afnemer of andere betrokkene. De scholieren beschikken op hun ‘werkplek’ over drie systemen met eigen beeldscherm. Een systeem representeert het kantoor, waar de scholieren berichten versturen en ontvangen. Het tweede systeem bevat ondersteunende programma's om gegevens op te zoeken, berekeningen te maken en te plannen. Het derde geeft weer waar lading en vervoermiddelen zich bevinden.

 

De leerlingen besteden per week twaalf uur aan het practicum. Daarnaast hebben ze vier uur beroepstraining. Naast het onderwijs over logistiek leren ze hoe ze moeten omgaan met de voortdurende communicatiestroom. De docenten zien voortdurend hoe de leerlingen presteren en welke acties ze ondernemen. Daardoor kunnen ze na afloop gedetailleerd commentaar leveren. Ook kunnen de leerkrachten via aparte schermen aandacht schenken aan specifieke situaties.

 

STC heeft het practicum ontwikkeld in nauw overleg met expediteursorganisatie Fenex en de Vereniging van Rotterdamse Cargadoors. IT-bedrijf Softpak stelt software en online hulp beschikbaar. Van Royal Dirkzwager mag STC het programma Port Call gebruiken, dat de aankomst- en vertrektijden van schepen in Nederlandse havens bijhoudt.

 

“Het havenlogistiekpracticum is niet goedkoop,” aldus Terlouw. “We hopen de kosten terug te verdienen door meer leerlingen aan te trekken.” Het ziet ernaar uit dat dit gaat lukken. Het gemiddeld aantal aanmeldingen voor de opleiding havenlogistiek schommelde altijd rond de honderd. Dit schooljaar waren er 155 aanmeldingen. Terlouw: “Vermoedelijk heeft alle publiciteit die het STC heeft gemaakt hieraan bijgedragen. Hoe dan ook, volgend jaar wil ik graag weer zoveel inschrijvingen hebben.”

 

www.stc-r.nl

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland