Startups maken haven Rotterdam duurzamer, efficiënter en slimmer | Maritiem Nederland
Nieuws
Aan de finale van de vierde editie van PortXL namen zestien startups deel (foto: HbR)

Startups maken haven Rotterdam duurzamer, efficiënter en slimmerredactie | vrijdag 21 juni 2019
Havenbedrijf Rotterdam, Smart Maritime Technology

Ter afsluiting van de vierde editie van innovatieprogramma PortXL tekende  Havenbedrijf Rotterdam vier intentieverklaringen met startups die de haven duurzamer, efficiënter of slimmer kunnen maken. Het gaat om Richtlijn Geodesie, Flower Turbines, Ladar Ltd en Planys Tech. Startup Eco Wave Power kreeg een zogenoemde ‘letter of support’.

PortXL is een drie maanden durend acceleratieprogramma waarin jonge bedrijven door intensieve coaching van mentoren en experts uit het bedrijfsleven, hun initiatief verder kunnen ontwikkelen. Het afgelopen seizoen namen zestien startups deel aan het innovatieprogramma.

Vier pilots

Met Richtlijn Geodesie wil het Havenbedrijf onderzoeken of er - samen met de Gemeente Rotterdam- een pilot gedaan kan worden met slimme sensoren in kademuren. Hun product DefoCube omvat een goedkoop gps-controlesysteem dat zeer nauwkeurige inzichten biedt in realtime civieltechnische activa.

Met Flower Turbines wordt gekeken naar duurzame decentrale energieopwekking in havenprojecten. Deze windturbines zijn door hun kleine formaat (3 tot 6 m) makkelijk inpasbaar, hebben een relatief hoge efficiency, zijn stil. Door het relatief gesloten oppervlak zijn ze bovendien vogelvriendelijk.

Ladar Ltd ontwikkelt op laser gebaseerde sensortechnologie voor toepassingen in de offshore en maritieme industrie zoals autonome scheepvaart. Verzamelde data kan worden gebruikt voor controle en onderhoud van infrastructuur, van platforms en schepen en surveillance in gebieden. Bij deze pilot is productvergelijking het doel.

Planys Tech is een deep-tech startup met oplossingen voor inspectie en onderhoud van onderwateractiva voor verschillende sectoren, zoals havens, scheepvaart, olie en gas, procesindustrie, elektriciteit, ontzilting, dammen en bruggen. HbR start een pilot waarbij de wanddikte van stalen damwanden wordt gemeten met een op afstand bestuurbaar voertuig. De pilot richt zich met name op locaties die voor duikers veiligheidsissues opleveren.

Kansrijke doorgroeier

Eco Wave Power is een innovatieve ontwikkelaar van drijvers die door hun op- en neergaande beweging energie halen uit het golfvermogen. Het Havenbedrijf geeft dit initiatief een 'letter of support' en volgt met interesse de technologische ontwikkelingen van deze kansrijke doorgroeier.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland