Stage V overgangstermijn met zes maanden verlengd | Maritiem Nederland
Nieuws
Wärtsilä is een van de motorenfabrikanten die Stage V motoren levert voor de binnenvaart.

Stage V overgangstermijn met zes maanden verlengd

redactie | donderdag 24 juni 2021
Maritieme Cluster, Binnenvaart

Het Europees Parlement en de Europese Raad hebben ingestemd met een verlenging van 6 maanden van de Stage V overgangstermijn voor het plaatsen van motoren van meer dan 300 kW.  Schepen die nu in de vaart komen hoeven pas vanaf 1 januari 2022 over Stage V motoren te beschikken.

Afgelopen jaar heeft Netherlands Maritime Technology in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Lloyd’s Register zich ingezet om voor binnenvaartschepen waarvan de bouw door corona is vertraagd een verlenging te krijgen van de Stage V overgangstermijn voor motoren boven de 300 kW. In goede samenwerking met de betrokkenen is het gelukt om de Europese Commissie te informeren en overtuigen om de overgangstermijn te verlengen.

Concreet betekent de instemming van Europees Parlement en Europese Raad dat schepen die nieuw in de vaart komen pas vanaf 1 januari 2022 voorzien hoeven te zijn van Stage V motoren. In nieuwbouwschepen die uiterlijk 31 december 2021 voorzien zijn van een (voorlopig) certificaat mogen nog CCR-2 motoren zijn ingebouwd. Voor nieuwbouwschepen die nu nog in (af)bouw zijn waarvan de bouw door corona is vertraagd geeft dit dus 6 maanden extra om in de vaart te komen.

Bron: NMT

Partners Maritiem Nederland