Speerpunten voor inzet Kustwacht in Caribisch Gebied | Maritiem Nederland
Nieuws
Zr. Ms. Holland wordt ingezet als patrouilleschip in het Caribisch Gebied.

Speerpunten voor inzet Kustwacht in Caribisch GebiedRedactie | maandag 20 januari 2020
Marine

Versterking van het (maritiem) Intelligence Gestuurd Politieoptreden, integriteitsbeleid en de samenwerking met partners als justitie en politie. Dat zijn enkele van de speerpunten in het Jaarplan 2020 van de Kustwacht Caribisch Gebied. Het tegengaan van drugssmokkel en illegale migratie, vooral uit Venezuela, staan eveneens hoog op de agenda, net als search and rescue. 

Andere speerpunten in het Jaarplan zijn de vervanging van de walradar en de capaciteit voor verkenningen vanuit de lucht. Naast goed materieel moet de Kustwacht Caribisch Gebied ook over voldoende personeel beschikken. Dan is het mogelijk om in de toekomst 24/7 operationeel inzetbaar te zijn en informatie-gestuurd op te treden in het maritieme domein.

Minister van Defensie Ank Bijleveld benadrukt dat de kustwacht in het Caribisch gebied in een zeer onrustige omgeving opereert, onder soms gevaarlijke omstandigheden voor het personeel. De toestroom over zee van vreemdelingen uit Venezuela groeit. De kustwacht kan met haar beperkte middelen en mensen niet iedereen onderscheppen die illegaal naar de Benedenwindse eilanden komt. De kustwacht onderschepte vorig jaar een recordhoeveelheid drugs en leverde daarmee een bijdrage aan de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit. 

Blinde vlekken aanpakken

Sinds 2019 ondersteunt de Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied de Kustwacht Caribisch Gebied bij de bewaking van de maritieme grenzen. Dat gebeurt via extra vaardagen van het stationsschip en inzet van zowel de Curaçaose als de Arubaanse Militie. Die helpen tot het eind van dit jaar de dienstploegen van de Kustwacht Caribisch Gebied op Aruba en Curaçao.

Volgens Bijleveld is het zaak nog wel de zogenoemde blinde vlekken in het huidige detectiesysteem aan te pakken. Die worden veroorzaakt door de verouderde walradarcapaciteit, onvoldoende mogelijkheden voor patrouilles vanaf Bonaire en een gebrek aan permanent cameratoezicht.

Het kabinet heeft in de Voorjaarsnota 2019 eenmalig geld vrijgemaakt om de Benedenwindse eilanden te helpen bij de Venezuela-gerelateerde (migratie)problematiek. Met dit budget koopt de kustwacht mobiele radars, camera’s en drones en wordt op Bonaire een botensteiger gebouwd.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland