Soepele scheepsreis dankzij nieuwe nautische afspraken | Maritiem Nederland
Nieuws
Schepen voor North Sea Port kunnen rekenen op een efficiëntere scheepsreis en een meer betrouwbare planning.

Soepele scheepsreis dankzij nieuwe nautische afsprakenRedactie | vrijdag 8 mei 2020
Havens

Schepen voor North Sea Port kunnen voortaan rekenen op een efficiëntere scheepsreis en een meer betrouwbare planning. De aankomst en het vertrek van een schip staan daarbij centraal.

De activiteiten op de vaarweg naar en in het havengebied van North Sea Port leiden soms tot pieksituaties waardoor de scheepvaart niet altijd efficiënt verloopt. Om dit te verbeteren hebben de Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit (Rijkswaterstaat en het Vlaamse agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust), North Sea Port en de nautische dienstverleners (zoals scheepvaartbegeleiders, sleepdiensten en loodsen) hun bestaande werkafspraken verruimd.

Een veilige, vlotte en tijdige afwikkeling van het zeevaartverkeer vraagt om een optimale samenwerking. Het schip staat hierbij centraal. De klant geeft aan wanneer het schip de bestemming in de haven moet bereiken en wanneer het opnieuw moet vertrekken. Het is aan de haven, de overheden en aan de nautische dienstverleners om aan deze belangen tegemoet te komen.

Verruiming werkingsgebied

Naast het Kanaal Gent-Terneuzen zijn nu ook het Sloegebied in Vlissingen en de Braakmanhaven in Terneuzen opgenomen in het werkingsgebied, samen met de ankerplaatsen op de Westerschelde. Ook het aantal partners is uitgebreid met in het bijzonder de bootlieden die de schepen vastmaken. De partners in de nautische keten kunnen ook op lange termijn plannen en beter inspelen op verwachte pieksituaties, slecht weer of stremmingen van het scheepvaartverkeer.

Bij het opstellen van de planningen wordt rekening gehouden met onder meer de eigenschappen van een schip, infrastructurele beperkingen, nautische randvoorwaarden, het verkeer en de weersomstandigheden. Zo worden de planningen meer betrouwbaar. Afwijkingen van de definitieve ketenplanning tijdens de uitvoering mogen niet leiden tot vertragingen van andere schepen.

Belangrijke ontwikkelingen binnen het beheersgebied, zoals de ingebruikname van de Nieuwe Sluis in Terneuzen in 2022 of de evolutie van het scheepvaartverkeer, kunnen aanleiding geven tot aanpassingen van de werkafspraken.

Betrokken bedrijven

De werkafspraken zijn mede mogelijk gemaakt door Boluda Towage Europe, DAB Loodswezen (Maritieme Dienstverlening en Kust), De Eendracht, Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit, Montis Mooring, Multraship Towage & Salvage, North Sea Port, Regionale Loodsencoörporatie Scheldemonden, Verenigde Bootlieden Terneuzen en de Vlissingse Bootliedenwacht.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland