Snijkopzuiger Damen bouwt kanaal in Nicaragua | Maritiem Nederland
Nieuws
Een Damen CSD350 die voor een project van EPN in Nicaragua werkt. Foto: Damen

Snijkopzuiger Damen bouwt kanaal in Nicaragua

Jan Spoelstra | maandag 22 februari 2016
Scheepsbouw, Damen

Een snijkopzuiger van Damen Shipyards gaat een 200 km lange waterweg parallel aan een deel van de Caribische kust van Nicaragua aanleggen en onderhouden.

Daartoe sloten de Nicaraguaanse havenautoriteit (EPN) en het bureau voor toerisme van Nicaragua (INTUR) een contract met Damen Shipyards voor de levering van een snijkopzuiger van het type CSD350. De snijkopzuiger, met een zuigbuisdiameter van 350 mm, kan 2000 m² grond per uur verzetten tot een waterdiepte van 9 meter. Via een persleiding van 1.000 meter kan het schip vanuit afgelegen gebieden grond verpompen. Vorig jaar leverde Damen al een sleepboot (Stan Tug 2806) en twee snijkopzuigers van het type CSD250 en CSD350 op aan projecten voor EPN.

De in april op te leveren CSD350 zal werken aan een ambitieus waterbouwproject om de huidige vaarroute - die leidt door rivieren, meren en kanalen, langs mangrovebossen en moerassen - geschikt te maken voor grotere schepen. Ook vergt de huidige vaarroute veel onderhoudswerkzaamheden. Ter hoogte van de stad Karawala, halverwege het traject, wordt een 22 km lang nieuw kanaal gegraven om de noordelijke en zuidelijke secties beter op elkaar aan te laten sluiten. Na de aanleg van de waterweg zet EPN de CSD 350 in voor onderhoudsbaggerwerkzaamheden op de vaarroute.

De waterweg loopt straks van Bluefields naar Bilwi, verbindt Noord- en Zuid-Nicaragua met elkaar en speelt straks een groot belang in de ontwikkeling van het toerisme in het gebied. De kustlijn van Nicaragua staat bekend om zijn fraaie natuur. Daarom zijn diverse milieustudies uitgevoerd, ziet de overheid streng toe op minimale verstoring van de natuur en wordt via de aanleg van kunstmatige eilanden de natuur gecompenseerd.

Partners Maritiem Nederland