Snelste veerboot ter wereld | Maritiem Nederland
Nieuws

Snelste veerboot ter wereldJan Spoelstra | woensdag 24 juli 2013
Scheepsbouw, LNG

Tijdens de  proefvaart haalde de snelste veerboot ter wereld 58,1 knopen (107,6 km/h). Het schip, de ‘Florida’, vaart met 150 auto’s en 1.000 passagiers aan boord met een kruissnelheid van 50 knopen tussen Uruguay en Argentinië.

De Australische scheepswerf Incat Tasmania heeft onlangs de snelste veerboot ter wereld opgeleverd. Het schip gaat varen voor Buquebus, die een veerdienst tussen Argentinië en Uruguay onderhoudt.

Twee Wärtsilä LX1720SR Axial Waterjets stuwden het schip tijdens de proefvaart voort tot 58,1 knopen (107,6 km/h). Dat is echter gemeten zonder lading of passagiers aan boord. De 99 meter lange catamaran kan 150 auto’s en 1.000 passagiers vervoeren en dan blijft er nog een respectabele 50 knopen over. Genoeg voor Incat en Buquebus om dit schip, speedboten niet meegeteld, tot het snelste schip ter wereld uit te roepen. Bij een waterverplaatsing van 1.516 ton werd begin juli een snelheid van 51,8 knopen gemeten.

Boeing 747 en LNG

Buquebus wil met dit schip de concurrentie aan gaan met het vliegverkeer tussen de buurlanden. De inspiratie voor de krachtbron komt ook uit het vliegverkeer. De waterjets worden aangedreven door twee voor LNG (vloeibaar aardgas) en scheepsdiesel aangepaste turbines, die we ook tegenkomen in een Boeing 747.  De rederij onderhoudt een veerdienst tussen o.a. Montevideo en Buenos Aires over de Rio de la Plata.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland