Snelle klipper heeft vrijstaande koolstofvezel masten | Maritiem Nederland
Nieuws

Snelle klipper heeft vrijstaande koolstofvezel mastenErwin Boutsma | woensdag 14 juni 2006

De Maltese Falcon moet een van de snelste en meest geavanceerde zeilschepen ter wereld worden. De eerste proefvaarten vonden eind april plaats en op dit moment plaatst men de masten.

De Maltese Falcon moet heel snel zijn. Dat was de voornaamste eis van de toekomstig eigenaar, de Amerikaanse miljardair Tom Perkins. Maar het zeilschip dient ook over voldoende ruimte en luxe te beschikken om het een miljardair en zijn relaties naar de zin te maken. En het moet met een minimale bemanning gevaren kunnen worden. Het resultaat is een klipper met hydraulisch bedienbare masten en zeilen volgens het DynaRig-principe.

De Nederlandse scheepsbouwkundige Gerard Dijkstra is verantwoordelijk voor het ontwerp, dat met behulp van windtunnels en computersimulaties tot stand kwam. Ofschoon de Maltese Falcon nog geen meter heeft gevaren, wordt de snelheid geschat op maximaal 25 knopen, wat zou betekenen dat het op dit moment een van de snelste zeilschepen van dit formaat is. De klipper is 88 meter lang, heeft een diepgang van zes meter en een waterverplaatsing van 1240 ton.
De drie vrijstaande masten van de klipper zijn elk gevat in een negen ton wegende stalen huls met lagers, waarin ze met behulp van hydraulische motoren kunnen roteren. De vijf zeilen van elke mast zitten aan gefixeerde, gebogen dwarsliggers (ra’s) en zijn met behulp van elektrische lieren op te rollen in een holte in de mast. Dit alles kan automatisch verlopen, afhankelijk van de windsnelheid en -richting.


Dit type automatische tuigage heet DynaRig en is in de jaren zestig ontworpen door de Duitser Wilhelm Prolls, maar nog nooit in de praktijk toegepast. De grootste moeilijkheid van DynaRig is de noodzaak om holtes te maken in de mast om de zeilen in op te rollen. De combinatie van holtes en een vrijstaande mast (zonder stagen) bleek tot op heden een structurele onmogelijkheid, omdat het gewicht van een stalen mast dan te groot zou worden. Moderne composietmaterialen beschikken echter wel over de benodigde stijfheid in combinatie met een laag gewicht. De 57 meter hoge masten bestaan derhalve geheel uit T800-koolstofvezel, maar wegen nog altijd dertien ton per stuk.

Ofschoon het schip geschikt is voor een uitgebreide bemanning, is het volgens Dijkstra in principe door één persoon te besturen. Zo kan het gehele zeiloppervlak van 2400 m2 binnen zes minuten worden gehesen, zelfs via een afstandbediening.


De klipper is bovendien uitgerust met een waarschuwingssysteem van optische vezels, dat moet voorkomen dat de zeiler een combinatie van zeilen kiest die gevaarlijk is voor de mast. De vezels zijn verweven in de tuigage en veranderen de karakteristiek van hun lichttransmissie aan de hand van de kracht die erop wordt uitgeoefend. De bemanning kan de informatie ook gebruiken om de tuigage te optimaliseren voor de hoogste snelheid onder specifieke condities.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland