SMM: Voith levert voortstuwing voor windturbine-installatieschepen | Maritiem Nederland
Nieuws

SMM: Voith levert voortstuwing voor windturbine-installatieschepenPaul Steenhoff | dinsdag 14 augustus 2012

Een van grootste leveranciers van scheepsvoortstuwing liet vlak voor de SMM beurs weten mee te bouwen aan een windturbine-installatieschip.

Het installeren van windturbines op volle zee vraagt om schepen met een zeer goed werkend Dynamic Positioning (DP)-systeem. Cruciaal onderdeel daarbij vormt het propulsiesysteem. Aan A2SEA, een bedrijf gespecialiseerd in het installeren van windturbines op zee uit Frederica, Denemarken, levert Voith het complete propulsiepakket van thrusters en propellers. Het schip in aanbouw draagt de naam ‘Sea Installer’ en nadert het afbouwstadium waarbij Voith in Europa gaat zorgdragen voor de installatie van het propulsiesysteem.
Er worden drie propellers geplaatst op de ‘Sea Installer’, die elk 3.800 kW kunnen leveren waardoor ook onder moeilijke omstandigheden zoals ruige zee tijdens DP gewoon doorgewerkt kan worden. In de boeg van het schip wordt een VIT 2300 geplaatst, een inline thruster met een vermogen van 1.500 kW. Bijzonder is de zogenoemde RIM-techniek waarbij er geen centrale motor aan de propeller hangt maar de motor wordt gevormd door een soort straalbuis om de propeller, die permanent magnetisch is en zorgt dat de schroef draait. In tegenstelling tot een zogenoemde transverse thruster hangt de motor dus niet achter de schroef. Volgens Voith zorgt dit voor minder vibraties, zeer weinig lawaai en een grote compactheid waardoor de thruster ook in kleine ruimtes geïnstalleerd kan worden.
De zaken gaan goed bij Voith want A2SEA heeft inmiddels een tweede order geplaatst voor een groter schip dat in aanbouw is in China op de Cosco Shipyard Group Co. Ltd. Dit schip moet in 2014 te water gaan.

 

SMM-beurs: Hal A4, stand 203

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland