SMM: Damen Offshore Carrier 7500 | Maritiem Nederland
Nieuws

SMM: Damen Offshore Carrier 7500Paul Steenhoff | dinsdag 4 september 2012

Naast de bekende marine- en standaardschepen komt Damen op de SMM met een primeur, een zwaartransportschip.

De Damen Offshore Carrier 7500 is gezamenlijk met heavy lift specialist Hans van Mameren ontworpen en is een kleinere, multifunctionele carrier bedoeld voor zwaar transport en offshore installatiewerk. De carrier heeft een obstructievrij dekoppervlak van 2.300 vierkante meter en een draagkracht van 20 ton per vierkante meter dek. Het schip kan 65 dagen achter elkaar varen en is daarmee geschikt voor de gemiddelde en lange afstand en is volgens sales manager Remko Bouma het alternatief voor bak-sleepbootcombinaties.
Damen gaat er vooral prat op dat het schip ook onder zwaardere condities een snelheid van 10 tot 12 knopen kan aanhouden waardoor tijdschema’s gegarandeerd blijven. Volgens Damen is dit het rechtstreekse gevolg van het ontwerp waardoor er ook minder paaltjes worden gepikt (minder slamming, waardoor tijd wordt gewonnen, red.) en de brandstofconsumptie daalt met 50 tot 75 procent ten opzichte van bak-sleepbootcombinaties. Het eerste schip zal in 2014 worden opgeleverd en kan wereldwijd worden gebouwd. De Offshore Carrier zal officieel worden geïntroduceerd op de SMM Hamburg.
Ook in de baggersectie heeft Damen nieuws te melden op de SMM. Er wordt een nieuwe cutterzuiger gebouwd onder de naam CSD 650, het grotere broertje van de CSD 250 en 500. Aan boord is een vermogen geïnstalleerd van 2.969 kW, geleverd door Caterpillar motoren. De ladder heeft een groot bereik wat tot verhoogde efficiency leidt.
Verder hoopt Damen veel bekijks te krijgen met het Joint Logistic Support Ship (JSS), het grootste schip voor de Koninklijke Marine (205 meter), dat de Schelde Marinewerf in aanbouw heeft.

 

SMM-beurs: Hal B4.EG, stand 304

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland