Sluisdeur rolt de bodem in | Maritiem Nederland
Nieuws
Foto Rijkswaterstaat

Sluisdeur rolt de bodem in

Mischa Brendel | donderdag 7 maart 2019
Binnenvaart

Bij Sluis Eefde realiseert Rijkswaterstaat momenteel een tweede sluiskolk. Deze tweede kolk moet de capaciteit van de Poort van Twente aanzienlijk vergroten.

Het is druk bij het sluiscomplex bij Eefde. Te druk. En dat is voor een essentiële logistieke schakel in de Europese scheepvaartverbinding funest. Vandaar het besluit van Rijkswaterstaat om Sluis Eefde uit te breiden. Geen sinecure en RWS startte dan ook al in 2009 met de planuitwerking. Maar wat is dat plan dan?

Tweede kolk

Sluis Eefde krijgt er vanaf dit jaar een tweede sluiskolk bij, geschikt voor schepen tot 110 bij 11,4 m, met een maximale vaardiepte van 3,5 m. In 2016 werd de klus aan de aannemerscombinatie Lock to Twente (L2T) gegund. L2T is een samenwerking tussen Mobilis en Croonwolter&dros. De combinatie is verantwoordelijk voor de voorfinanciering, het ontwerp, de bouw en 27 jaar onderhoud van de nieuwe sluis in Eefde. Inmiddels is de dijk – een primaire waterkering – een stuk opgeschoven, waarbij er onder meer nieuwe damwanden van circa 14 m hoog zijn ingetrild. Ook de betonstort van de nieuwe sluis, die op 5 juni 2018 startte, is bijna klaar. Er zitten dan zo’n 900 ton aan wapening en 8.000 m3 aan beton in de sluis.

Lees verder onder de video

Het neusje van de zalm van de nieuwe kolk is echter de segmentdeur van het complex: een primeur voor Nederland. Deze waterkering laat zich het best beschrijven als een halve cilinder, die bij het openen van de sluis in de sluisbodem rolt. Deze deur maakt een voorsluis overbodig, maar er zit ook een nadeel aan verbonden. Dat vertelt Patrick Bos, projectmanager bij Hollandia Infra op 5 maart tijdens een persbijeenkomst. Hollandia Infra ontwierp en bouwt de segmentdeur momenteel in Krimpen aan den IJssel. Bos: ‘De deur staat altijd in contact met water; dat maakt inspecties en onderhoud moeilijk. Daarom hebben we de deur zo ontworpen, dat je hem helemaal door kunt trekken tot boven de waterlijn.’ Een warmtelint voorkomt ijsgroei aan de segmentdeur.

De segmentdeur wordt geplaatst in het bovenhoofd (bovenstrooms gelegen sluishoofd van een schutsluis); het benedenhoofd (benedenstrooms gelegen sluishoofd) krijgt reguliere puntdeuren.

Plug-and-play-motor

Ook bijzonder is de aandrijving van de segmentdeur; de wordt elektro-hydraulisch. Thomas Wintjes, sales engineer bij Bosch Rexroth, legt uit waarom het bedrijf koos voor deze aandrijving: ‘De initiële vraag was een elektromechanische oplossing. We kwamen uit op een spindelmotor, waarbij een draaiende beweging wordt omgezet in een lineaire, maar we ontdekten dat gezien de afstand die de spindel moest maken een elektromechanische aandrijving niet haalbaar was.’ De gekozen oplossing blijkt een elegante: Bosch Rexroth wist de elektro-hydraulische spindelmotor zo te ontwerpen dat er geen slangen meer aan het systeem zitten en de hoeveelheid olie in de motor met zo’n 100 l gereduceerd is, schat Wintjes uit het hoofd.

Een nadeel van de aandrijving is dat de snelheid wordt gelimiteerd door het aantal pompen, maar dat weegt volgens Wintjes niet op tegen de voordelen: ‘Het systeem is plug-and-play, dus zo in te plaatsen.’ Bovendien zorgt de olie in het systeem bij een aanvaring voor een dempende werking, wat de kans op beschadigingen aan de sluis verkleint.

Aan energiebesparing is ook gedacht: een deel van de energie die de motor verbruikt bij het in de bodem draaien van de segmentdeur, wordt teruggewonnen als de deur naar boven komt. Verder is de gehele kolk energieneutraal ontworpen: bij het sluiscomplex worden zonnepanelen geïnstalleerd om de installatie van de nodige energie te voorzien.

De bouw van de tweede sluiskolk wordt dit jaar voltooid; direct daarna vindt er groot onderhoud aan de eerste sluiskolk plaats. In 2020 is het nieuwe sluiscomplex gereed.

Planning uitbreiding Sluis Eefde (onder voorbehoud)

  • 2009:  Start planuitwerking uitbreiding Sluis Eefde
  • 2016:  Aannemerscombinatie Lock to Twente definitief gegund
  • 2017:  Voorbereidende werkzaamheden aannemer en inrichting bouwterrein
  • 2018:  Start bouw 2de sluiskolk en verleggen waterkeringen
  • 2019:  Afbouw 2de sluiskolk en herinrichting landschap en Kapperallee
  • 2020:  Groot onderhoud huidige sluiskolk

Partners Maritiem Nederland