Slow steaming kost verlader geld | Maritiem Nederland
Nieuws
Foto: beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat

Slow steaming kost verlader geldErik van Huizen | donderdag 14 februari 2013
Zeevaart

Langzamer varen in de containerlijnvaart kost meer dan het oplevert. De containerrederijen besparen weliswaar geld, maar de verladers krijgen te maken met hogere kosten.

Dit blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam naar slow steaming in de containerlijnvaart. Vanwege de druk op de tarieven doen rederijen er alles aan kosten te besparen. Zo worden steeds grotere schepen ingezet en wordt met langzamer varen brandstof bespaard. Ook de toenemende vraag naar emissiereductie leidt tot slow steaming.
Langzamer varen zorgt voor een afnemende aanloopfrequentie van schepen in de havens. Rederijen lossen dit op door de inzet van extra schepen. Zo moet OOCL op een roundtrip tussen Europa en China twee extra schepen inzetten vanwege de snelheidsverlaging naar 18 knopen. De tien schepen besparen hiermee 40 procent brandstof. Bij een bunkerprijs van 674 dollar levert dit 17 miljoen euro op. Dat is meer dan de inzet van de extra schepen kost.
Volgens de onderzoekers heeft langzamer varen echter ook negatieve gevolgen. Goederen zijn langer onderweg waardoor verladers te maken krijgen met hogere voorraad-, verzekerings- en afschrijvingskosten. Per schip levert de snelheidsverlaging de reder 1,7 miljoen euro op. De extra kosten voor de verladers bedragen 4,9 miljoen euro.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland