Sliedrechtse elektronica voor Australische ijsbreker | Maritiem Nederland
Nieuws

Sliedrechtse elektronica voor Australische ijsbreker

Redactie | dinsdag 31 januari 2017
Toeleveranciers, Scheepsbouw

Bakker Sliedrecht levert een pakket aan elektronica voor de elektrische voortstuwing van een Australische ijsbreker.

Bakker Sliedrecht levert het systeem aan Damen Shipyards Group die de ijsbreker in Galati (Roemenië) bouwt. De Australische overheid wil het zogenaamde Antarctic supply research vessel (ASRV) vanaf 2020 inzetten voor het Australian Antarctic Program. Damen bouwt het schip in Vlissingen af.

Het systeem van Bakker Sliedrecht zorgt ervoor dat het schip in verschillende configuraties kan varen, waaronder ijs-breken- (wat veel vermogen vergt) en stil-varen-modus. Het Sliedrechtse bedrijf levert onder andere twee DC bus aandrijfsystemen voor de boegschroeven, een voortstuwing, twee hoofdschakelborden en zes inductiemotoren voor de boegschroeven. Bakker Sliedrecht is verantwoordelijk voor het ontwerp, engineering, productie, tests, certificering en inbedrijfstelling van de systemen.

Aan boord van het schip (156 x 25,6 m) bevindt zich straks 500 vierkante meter aan laboratorium en kantoorruimte, en het schip biedt plaats aan 32 bemanningsleden en 116 wetenschappers.

Het Australian Antarctic Program richt zich op Australische strategische, economische en wetenschappelijke belangen in het zuidpoolgebied. Het programma doet onderzoek naar klimaatverandering en ecosystemen in het gebied. 

Partners Maritiem Nederland