Sleipnir maakt maiden trip naar Spanje op LNG | Maritiem Nederland
Nieuws
Sleipnir tijdens het bunkeren van LNG 12 mijl vanuit de Indonesische kust (foto: Heerema)

Sleipnir maakt maiden trip naar Spanje op LNG

redactie | donderdag 11 juli 2019
Offshore, Grootste schepen

Sleipnir, het grootste en sterkste semi-afzinkbare kraanschip van Heerema, begint deze week aan zijn maidentrip. De eerste reis gaat van Singapore, waar het kraanschip is gebouwd, via Kaap de Goede Hoop naar Zuid Spanje en zal zo’n 45 dagen duren.

Sleipnir is ontworpen voor grote offshore activiteiten zoals het installeren en ontmantelen van diepe funderingen, platforms en windmolens boven- en onder water. Het grootste kraanschip ter wereld is uitgerust met twee enorme, draaibare kranen met elk een hefvermogen van 10.000 metrische ton, de grootste kranen ter wereld. Het is het eerste kraanvaartuig waarvan de dual-fuel motoren kunnen draaien op zowel Liquified Natural Gas (LNG) als (laagzwavelige) Marine Gas Oil (MGO).

De afgelopen dagen heeft 12 mijl uit de kust van Indonesië het bunkeren van LNG plaatsgevonden. Nog niet overal ter wereld is de duurzamere brandstof LNG te krijgen. Heerema is hier de eerste die zo’n operatie uitvoert. Daarvoor heeft Heerema de hulp ingeroepen van het Nederlandse bedrijf Titan LNG, dat op zijn beurt de gastanker 'Coral Fraseri' van Anthony Veder inhuurde.

Na de bunkeroperatie zet het Veder-schip eveneens koers richting Zuid-Spanje, waar het de ‘Sleipner’ nogmaals van LNG zal voorzien. Anders dan de Sleipnir maakt de Coral Fraseri die reis via het Suezkanaal.

Hollands Glorie

"Sleipnir is een mooi voorbeeld van Heerema’s ambitie om méér te doen op het vlak van duurzaamheid en circulariteit. Niet omdat het moet, maar omdat we het willen", zegt Heerema-ceo Koos-Jan van Brouwershaven. "Het bunkeren van LNG is daar ook het bewijs van. We zijn blij met de samenwerking met het Nederlandse Titan LNG, waar het bedrijf kwam met goede oplossingen voor het bunkeren in zowel Singapore als in Zuid-Spanje. De betrokkenheid van de tweede andere Nederlandse partij, Anthony Veder, maakt de voorbereidingen voor deze eerste reis wel heel bijzonder. Een stukje Hollands Glorie."

Partners Maritiem Nederland