Jan Spoelstra | dinsdag 15 oktober 2019
Binnenvaart
Als je op bouwplaatsen of festivals de dreunende gensets wil vervangen door batterijen, dan heb je zowel de batterijen zelf nodig als een platform om deze te boeken of aan te bieden.
Op 14 oktober lanceerde startup Skoon Energy de Skoon Cloud, een online deelplatform voor mobiele energie. Eigenaren van batterijen kunnen hun energiedragers aanbieden en gebruikers kunnen deze gemakkelijk boeken. Skoon zorgt voor het transport en het opladen van de batterij met groene reststroom.
Skoon bouwde aan de ene kant een maritiem gecertificeerde gecontaineriseerde accu, en zette aan de andere kant in op de Skoon Cloud. Maar hoe groot is de behoefte aan zo’n platform? Bij het organiseren van een festival of het gereed maken van een bouwplaats weet je toch al maanden van tevoren of je een batterij nodig hebt? Even een belletje of een mailwisseling naar jouw vaste leverancier is dan toch voldoende?
Dat is niet de dynamiek waarmee Kees Koolen onlangs als investeerder in Skoon is aangehaakt. Koolen is eigenaar van batterijproducent Super B. Als oprichter van Booking.com weet hij als geen ander hoe belangrijk gebruiksgemak via online dienstverlening is om zaken te veranderen. “Een online platform werkt alleen goed in een gefragmenteerde markt, waarin niet iedereen afzonderlijk tijd en geld heeft om op zoek te gaan naar de meest geschikte oplossing. Bij grootverbruikers ligt dat anders. Multinationals hebben direct contact met grote hotelketens, groepsvervoer regel je vaak direct.”
Volgens Koolen gaat de markt voor schone energie compleet anders functioneren. “We gaan van centraal opgewekte energie die uiteindelijk de eindgebruiker bereikt, naar zonnepanelen op de daken van eindgebruikers en batterijen die aan het grid komen te hangen of energie leveren wanneer er geen grid-connectie is. Dat kun je niet centraal aansturen, dat gaat via digitale platforms lopen.”
Koolen, die twintig jaar aan Booking.com heeft gewerkt, verwacht dat de jongens van Skoon ook een lange adem nodig hebben. “Dit is een andere dynamiek. Er zijn nog geen grote aantallen containers met batterijpakketten. Wij betreden nu een markt waar we zowel het online platform als het eindproduct moeten doorontwikkelen.”
De studenten Maritieme Techniek Peter Paul van Voorst en Daan Geldermans richtten twee jaar geleden Skoon Energy op. Het idee ontstond bij een bijeenkomst van Havenbedrijf Rotterdam waar ceo Allard Castelein de uitdagingen voor emissieloze schepen schetste. Toen ontstond het idee van gecontaineriseerde batterijen die bestaande havenkranen op een schip plaatsen en die de gensets aan boord van dieselelektrische binnenvaartschepen vervangen. De schipper hoeft halverwege de reis geen rekening te houden met een lange laadtijd van de batterijen, maar kan de lege batterij vervangen door een volle.
De eerste Skoon Box heeft een energie-inhoud van 600 kilowattuur. Een klein binnenvaartschip kan hier ongeveer acht uur rustig op varen. Mede-oprichter Geldermans: “We hebben veel fysieke ruimte ingebouwd om met apparatuur en accu’s in de container te kunnen schuiven, om overal makkelijk bij te kunnen. Inmiddels weten we hoe we onze tweede generatie Skoon Box gaan maken. Die krijgt 1,2 megawattuur aan energie-inhoud.”
Skoon mikte in eerste instantie op maritieme toepassingen, maar verlegde al snel de focus richting schone mobiele energie ‘waar dan ook’. Voorbeelden zijn het elektrificeren van bouwplaatsen, de energievoorziening op festivals en het vervangen van storende ronkende generatorsets op filmsets. Oprichter Peter Paul van Voorst: “Wij willen dat zo veel mogelijk leveranciers van batterijen zich bij ons platform aansluiten. De kennis die wij opdoen bij het ontwikkelen van onze Skoon Box delen we graag met iedereen.”
Naast de Skoon Box kun je via de Skoon Cloud enkele accu’s van Greener en Wattsun – twee gerenommeerde batterijpartijen – boeken. De laatste toevoeging op het platform is een een-assige aanhangwagen met 32,5 kWh aan batterijcapaciteit. Ter vergelijking, een elektrische auto uit het luxere segment heeft ca. 80 kWh aan batterijcapaciteit waar deze 400 km op kan rijden. De Skoon Trailer mag met een regulier B-rijbewijs versleept worden en is daarmee geschikt voor kleinere toepassingen in de bouw of het leveren van stroom aan food trucks.
Discussieer mee: Op 19 november organiseert TW het congres Ingenieurs in Energietransitie in Stadion Galgenwaard in Utrecht. Meer weten: energietransitie.tw.nl