Simwave biedt training officieren expeditiecruiseschip | Maritiem Nederland
Nieuws
Voor de eerste keer wordt Antarctica weergegeven in een realistische simulatoroefening.

Simwave biedt training officieren expeditiecruiseschip

Redactie | maandag 8 juni 2020
Jachtbouw & Watersport, Cruise

In samenwerking met Eyos Expeditions heeft maritiem en simulator trainingscentrum Simwave in Barendrecht nieuwe polar- en expeditietrainingen ontwikkeld om te kunnen voldoen aan de vraag naar ervaren brugofficieren die moeten navigeren in pool-wateren.

Het leerplan sluit aan op de behoefte van ijs-navigatie trainingen voor nautische officieren die moeten voldoen aan de eisen van IMO’s internationale code voor scheepsoperaties in pool-wateren (Polar Code- Basis en Geavanceerd) die in 2017 tot stand is gekomen. De Polar Code is niet alleen verplicht gesteld door de IMO maar ook door de International Convention for the Prevention of Pollution from Ships (MARPOL).

Deelnemers leren de specifieke aandachtspunten die verplicht zijn bij de Basis en Geavanceerde Polar Code training, door het trainen van hun situationeel bewustzijn en competenties in het veilig plannen, navigeren en positiebepalen. Ook krijgen zij kennis over de internationale- en lokale regelgeving zoals weergegeven in de STWC Code en modelcursussen van de IMO.

Realistische passages

"We wilden geen standaard cursus met scenario's die scheepsofficieren waarschijnlijk nooit zullen ervaren of waar ze niks nieuws van zullen leren. We wilden de nadruk leggen op praktische onderwerpen en realistische simulator-ervaringen gecombineerd met daadwerkelijke expeditie operaties", zegt Ben Lyons, ceo van Eyos. "Het team van Simwave heeft realistische passages en gebieden ontwikkeld die scheepsofficieren tijdens een expeditie daadwerkelijk zullen navigeren, inclusief Antarctica’s beroemde Lemaire Channel, Paradise Bay, Port Lockroy en Palmer Station, en de fjorden van Svalbard en de Canadese IJszee inclusief Bellot Strait. Dit is een van de eerste keren dat Antarctica wordt weergegeven in een simulatoroefening."

Op het trainingscentrum in Barendrecht krijgen deelnemers training met een combinatie van presentaties, samenwerkingsoefeningen en diepgaande scenario’s. Met behulp van Simwave’s 360 graden brugsimulator met vloerprojectie en manoeuvreerstanden zullen zij operaties uitvoeren waarin kleine schepen (zodiacs & tenders) en de besluitvorming over hun eigen schip centraal staan. Dit alles gebeurt in de nabijheid van kwetsbare natuurgebieden, ijsberen en walvissen en conform de richtlijnen van IAATO en AECO. Centraal staat de interactie tussen kapitein, expeditieleider en ice pilot, terwijl er gehandeld moet worden in noodscenario’s bij verschillende weersveranderingen.

Groeiende sector

“We zien een ongekende groei in de expeditie-cruisesector die gepaard gaat met grote aantallen schepen die de afgelegen en moeilijk begaanbare poolgebieden opzoeken", zegt Lyons. "Vroeger leerde jongere officieren van ervaren kapiteins met een lange staat van dienst. Vandaag de dag is er een grote vraag in de cruisebranche naar brugofficieren met expeditie-ervaring en is er meer milieuregelgeving dan ooit tevoren.  Dit vraagt om een nieuwe, verbeterde aanpak op het gebied van training. Deze cursus zal officieren en kapiteins zowel voorbereiden op ijsnavigatie als op de praktische kant van operaties die voor kunnen komen aan boord van expeditie cruiseschepen en Superjachten.”

Designpartner van Damen

Eyos Expeditions is marktleider in superjacht expedities. Het bedrijf is in Nederland actief als design partner van Damen Shipyards en Amels bij de ontwikkeling van het SeaXplorer expeditiejacht.

Partners Maritiem Nederland