Shell neemt LNG-bunkerschip in gebruik | Maritiem Nederland
Nieuws
De Cardissa, het eerste LNG bunkerschip van de Rotterdamse haven. Foto: Shell

Shell neemt LNG-bunkerschip in gebruik

Redactie | maandag 14 augustus 2017
Havens, LNG

Shell kan vanaf deze zomer zeeschepen die (deels) varen op LNG vanuit een modern zeegaand bunkerschip van brandstof voorzien.

 

Het betreft bunkerschip 'Cardissa' dat 6.500 kubieke meter LNG kan vervoeren. Het schip arriveerde half augustus in Rotterdam, en het gaat vanuit de Gas Acces To Europe (GATE) terminal schepen bevoorraden met vloeibaar aardgas (LNG).

Op hetzelfde moment liet Shell weten een tijdcharterovereenkomst gesloten te hebben met Victrol en CFT voor een nieuw te bouwen LNG Bunkerschip van 3.000 kubieke meter.

De Cardissa is gebouwd door STX Offshore & Shipbuilding. Het betreft niet het eerste LNG bunkerschip in Europa, die eer ging naar Zeebrugge. Voor de noord-Europese Markt bouwde Royal Bodewes onlangs een LNG Bunkerschip.

"LNG als scheepsbrandstof heeft een belangrijke rol te spelen in de energiemix van de toekomst," zegt Steve Hill, Executive Vice President van Shell Energy in een reactie. "Met deze bunkerschepen en de Gate terminal laten we zien dat Shell is toegewijd aan het bouwen van een robuuste en betrouwbare bevoorrading van onze klanten. Met strengere regels voor emissies aan de horizon, blijven we met onze klanten en partners werken aan schonere energieoplossingen."

Steeds meer scheepseigenaren en -operators kiezen voor het schoner brandende LNG in plaats van traditionele brandstoffen. Dit in reactie op regelgeving voor de uitstoot van zwavel en stikstofoxiden, inclusief de recente beslissing van de International Maritime Organization (IMO) om het zwavelgehalte van scheepsbrandstoffen te beperken tot 0.5%.

Partners Maritiem Nederland