Shell gaat brandstof leveren aan eerste LNG cruiseschepen | Maritiem Nederland
Nieuws

Shell gaat brandstof leveren aan eerste LNG cruiseschepen

Jan Spoelstra | dinsdag 4 oktober 2016
LNG, Cruise

Shell gaat brandstof leveren aan twee cruiseschepen van Carnival Corporation & PLC die op LNG gaan varen. Dat maakte Shell op 3 oktober bekend.

Het gaat om twee van de grootste cruiseschepen ter wereld die in 2019 in de vaart komen en als eerste cruiseschip LNG voor de voortstuwing gebruiken. Een van de twee cruiseschepen zal gebruikmaken van het LNG bunkerschip dat Shell laat bouwen en dat wordt beladen bij de Gate terminal in Rotterdam. Het tweede schip zal naar verwachting tanken in een van de havens in het westelijk deel van de Middellandse Zee.

Carnival is het moederbedrijf van tien cruisemerken, waaronder de Holland America Line, Costa Cruises en Aida Cruises. Dat laatste bedrijf nam dit voorjaar de ‘Aida Prima’ in de vaart dat in dichtbevolkte havengebieden wanneer het schip aan de kade ligt op LNG kan draaien. Er moet dan een tankwagen met LNG langszij komen, omdat het schip nog geen LNG tanks aan boord heeft.

Het in Miami gevestigde Carnival heeft momenteel zeven schepen in aanbouw die op LNG moeten gaan varen, voor vier van zijn tien cruisemerken. De eerste schepen, waarvan nu wordt aangekondigd dat Shell de brandstof gaat leveren, gaan varen voor Aida Cruises en Costa Cruises.

Partners Maritiem Nederland