Shell experimenteert met robotvisjes | Maritiem Nederland
Nieuws
Shell experimenteert met robotvisjes

Shell experimenteert met robotvisjesThomas van de Sandt | donderdag 11 april 2013
Toeleveranciers

Shell test de potentie van autonoom opererende minionderzeeërs, uitgerust met seismische sensoren, in de zoektocht naar nieuwe olie- en gasvelden.

De onderwaterwereld in de Golf van Mexico zal dit jaar worden opgeschrikt door scholen robotvisjes. Nu nog gaat seismisch onderzoek op zee met schepen die kilometerslange meetkabels achter zich aanslepen. Het schip zendt met een luchtkanon akoestische signalen uit en microfoons in de meetkabels nemen het teruggekaatste signaal op. Aan de hand van het patroon van uitdoving onder verschillende hoeken van terugkaatsing is te bepalen wat zich in de ondergrond bevindt.
Het proces zou veel gemakkelijker verlopen zonder de polsdikke sleepkabels, die tientallen tonnen wegen. Shell investeerde daarom in de techniek van het Britse bedrijf Go Science, dat een efficiënt opererende school onderwaterrobots ontwierp.
Duizenden robotjes navigeren ieder naar hun eigen plek op de zeebodem en vormen samen een sensornetwerk. Onder water communiceren de robots alleen met elkaar en enkele zogenaamde surface nodes, die aan het wateroppervlak blijven en gps-signalen (die niet onder water doordringen) omzetten in sonar. Als het moederschip zijn luchtkanon afvuurt, nemen de robotvisjes de uit de ondergrond teruggekaatste geluidssignalen op en slaan deze data op. Ze kunnen meerdere keren van positie wisselen, voor ze terug moeten naar het moederschip, waar de data worden uitgelezen.
Volgens Go Science halveert de techniek de duur en de kosten van onderzeese seismische expedities. Bovendien kan het onderzoek nu onder ijs plaatsvinden, wat beter seismisch onderzoek in het poolgebied mogelijk maakt.
De techniek zorgt ook voor nieuwe uitdagingen, vertelt Wim Walk, hoofd van de afdeling Novel Geophysical Measurement Technologies in het huisblad Shell Venster. “De snelheidswinst betekent óók dat er meer schepen nodig zijn en meer airguns die je simultaan moet afschieten. Dat levert een nieuwe IT-uitdaging op, want om mogelijke interferentie van signalen tegen te gaan, heb je complexere software en scheidingsfilters nodig.’

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland