Serious gaming voor technische studenten Marine | Maritiem Nederland
Nieuws
Voorafgaand aan de contractondertekening voor de Zr.Ms. Den Helder testte vice-admiraal Kramer de VR-bril.

Serious gaming voor technische studenten MarineRedactie | donderdag 20 februari 2020
Marine

Technische studenten van de Koninklijke Marine krijgen de beschikking over een Virtual Reality (VR) programma waarmee ze virtueel kennis kunnen maken met een marineschip. Het programma is speciaal voor de marine ontwikkeld door Damen Schelde Naval Shipbuilding (DSNS), Thales Nederland en het maritieme innovatiecluster Extended Reality.

De zogenoemde ‘Intro-TD-OPV’ ervaring is gemaakt voor studenten van de ‘Koninklijke Marine Technische Opleidingen’. Ondersteund door gametechnieken en een narratief beweegt de student zich over patrouilleschip 'Zr.Ms. Holland' en leert spelenderwijs de functionele inrichting van het schip en de locatie van de systemen aan boord kennen.

Boeien en binden

VR-technologie, gametechnologie en gamificatie dragen volgens de Marine bij aan innovatief onderwijs. Hiermee probeert het Defensie-onderdeel de technische doelgroep te ‘boeien en binden’. Ook de Marine heeft tegenwoordig alle hulpmiddelen nodig om geschikt personeel te werven en behouden.

Het VR-programma werd in nauwe samenwerking met het maritiem innovatiecluster Extended Reality ontwikkeld. Dit cluster wordt grotendeels gerund door marinepersoneel van het Simulatie Centrum Maritiem (SimCenMar). Hier worden experimenten gedaan met allerhande mogelijkheden van ‘extended reality’.

Voor de realisatie van dit VR-project heeft DSNS nauw samengewerkt met studenten van de opleiding ‘Mediavormgever’ van Scalda in Vlissingen. Zij werkten mee in het kader van het opleidingsdeel ‘3D modellen en graphics’. Meer dan tien stagiairs van deze mbo-opleiding zijn betrokken geweest bij de groeiende VR/AR-afdeling van DSNS.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland