Serie TU Delft Solar Boat Team 2018 deel 2 | Maritiem Nederland
Nieuws

Serie TU Delft Solar Boat Team 2018 deel 2

Laura Slootweg | donderdag 11 januari 2018
Scheepsbouw, MET Event

Na het afsluiten van de analyse is het Solar Boat Team uit Delft de ontwerpfase ingegaan. Joonas Hopman, Chief Engineer van het team, vertelt over het ontwerpen van de zonneboot.

Kom de Solar Boat bewonderen tijdens het MET Event van Maritiem Nederland.

Om met 26 studenten effectief te werken is het ontwerp opgedeeld in vier onderdelen – Hull & Body, Dynamics & Stability, Elektronica en de Driveline. In welke afdeling een student wordt ingedeeld is afhankelijk van zijn of haar studie en de uitkomst van een ‘persoonlijkheidstest’. Doel hiervan is een optimale samenwerking binnen de afdelingen.

“Ook het contact tussen de afdelingen hebben we goed geregeld. Er is veel overleg door de dag heen, en elke dag beginnen we met een overleg tussen alle chiefs.” Naast de uitdaging om samen te werken met 26 studenten, is ook de tijdsdruk een extra uitdaging dit jaar. De eerste wedstrijden vinden 11 en 12 mei al plaats, twee maanden eerder dan in voorgaande jaren.

Monohull

Aan het eind van de ontwerpfase kan Joonas alvast een puntje van de sluier oplichten. De zonneboot krijgt de vorm van een monohull en zal waarschijnlijk gaan vliegen op twee zogenoemde ‘struts’, de verticale vleugels waar de hydrofoils aan vast zitten. Verder maakt het ontwerp het mogelijk dat de boot manoeuvreerbaar kan varen. Dit wordt bereikt door de liftverdeling tijdens het vliegen beter in te delen, en door voor en achter in de boot een roerblad te plaatsen.

Gijsbert van Marrewijk en Johan Schonebaum, studenten uit het Solar Boat Team van 2016, hebben hun toenmalige ontwerp verder uitgewerkt naar een programma waarbij het zwaartepunt van een boot op hydrofoils verplaatst kan worden. Joonas: “Door dit programma te gebruiken konden we spelen met het zwaartepunt. Zo kwamen we er achter dat het zwaartepunt een stuk verder naar voren zou moeten liggen, in vergelijking met andere jaren.”

Hoog rendement

Een nieuwe wedstrijdeis van dit jaar is dat er geen limiet is aan het vermogen van de boot, maar wel aan het oppervlak van de zonnepanelen. Om het maximale oppervlak te benutten, zal de boot groter worden dan in 2016 en kan een hoger vermogen worden behaald. De zonnecellen worden gesponsord door Solbian. Er worden zonnepanelen gebruikt met een rendement van bijna 22 procent. “Dit is een heel hoog rendement, we zijn dus heel erg blij met deze samenwerking.”

De ontwerpfase is inmiddels afgerond. Vanuit het team is er veel vertrouwen in het ontwerp, zegt Joonas. “Nu gaan we het ontwerp echt tot leven zien komen. Dat is best spannend, maar we kijken er allemaal erg naar uit.”

Tijdens het MET Event van Maritiem Nederland op 15 maart 2018 is er gelegenheid om kennis te maken met de ontwikkelaars van de solarboat van de TU Delft. In een serie van vijf artikelen beschrijft Maritiem Nederland de verschillende fasen van het ontwerp van de nieuwe zonneboot.

Partners Maritiem Nederland