Serie TU Delft Solar Boat Team 2018 deel 1 | Maritiem Nederland
Nieuws

Serie TU Delft Solar Boat Team 2018 deel 1Laura Slootweg | woensdag 10 januari 2018
Scheepsbouw, MET Event

Op de campus van de Technische Universiteit Delft werken 26 studenten aan de bouw van een nieuwe Solar Boat die dit voorjaar aan de eerste wedstrijden zal deelnemen. 

Kom de Solar Boat bewonderen tijdens het MET Event van Maritiem Nederland.

Sjoerd Berning, de teammanager van het Delftse Solar Boat Team, vertelt over de eerste fase van de boot: de analyse. “De analyse is erg belangrijk, door dit goed te doen kunnen we beter overwogen keuzes maken en kunnen we later terugvallen op ons eerdere onderzoek.”

Het begin van de analyse is het vaststellen van doelen: wat willen we bereiken dit jaar? In 2016 werden er twee doelen gesteld: de wedstrijden winnen en het Kanaal oversteken. Sjoerd denkt dat hier een verbetering mogelijk is. “Door in het ontwerp te focussen op twee doelen is de kans klein dat je ze beide behaalt. Het is beter om één doel te hebben, en daar vol voor te gaan.” Dit jaar heeft het team er dan ook voor gekozen om de Solar Sport One competitie te winnen, de eerste competitie voor boten aangedreven door zonne-energie.

Geld, tijd en kwaliteit

Na het vaststellen van het doel zijn de randvoorwaarden op een rij gezet. Tijdens brainstormsessies zijn allerlei oplossingen aangedragen om eventuele complicaties het hoofd te bieden. Door deadlines te stellen voor de verschillende opties, viel er al een aantal af en werd besloten andere opties juist verder te analyseren. “Bij het beslissen wat er wel en niet mogelijk is, spelen drie elementen een rol: geld, tijd en kwaliteit. De balans tussen deze elementen is essentieel”, zegt Sjoerd.

Bij de analyse van de weersomstandigheden werd de weeranalyse van de afgelopen twintig jaar gebruikt om een schatting te maken van de kans op zon of bewolking. In 95 procent van de gevallen moet gevaren kunnen worden. “De wedstrijden worden onder meer gevaren in Friesland, ook in Leeuwarden. Daar is de diepte van het water eigenlijk belangrijker dan de vraag of er is sprake is van extreme weersomstandigheden.”

Niet te licht

De grootste uitdaging is om de boot zo licht mogelijk te maken, dit is cruciaal voor de prestaties. De boot kan echter ook niet té licht zijn, omdat dit ten koste gaat van de betrouwbaarheid. De boot heeft daarnaast vrij weinig vermogen, ongeveer 1750 watt – net zoveel als een waterkoker. Behalve op het gewicht legt het team dit jaar de focus op manoeuvreerbaarheid. Hierdoor moet de boot tijdens wedstrijden sneller bochten kunnen maken.

Tijdens het MET Event van Maritiem Nederland op 15 maart 2018 is er gelegenheid om kennis te maken met de ontwikkelaars van de Solar Boat van de TU Delft. In een serie van vijf artikelen beschrijft Maritiem Nederland de verschillende fasen van het ontwerp van de nieuwe zonneboot.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland