Senaat stemt in met Piraterijwet | Maritiem Nederland
Nieuws
Een beeld van een recente antipiraterij missie in Somalië van de Koninklijke Marine (foto: Defensie)

Senaat stemt in met Piraterijwet



redactie | dinsdag 19 maart 2019
Maritieme Cluster

De Eerste Kamer heeft op 19 maart ingestemd met het toestaan van bewapende particuliere maritieme beveiligers aan boord van Nederlandse koopvaardijschepen. De 'Piraterijwet' is het sluitstuk van ruim tien jaar lobbyen door de maritieme sector. 

Anders dan tijdens de stemming in de Tweede Kamer een jaar geleden, stemde D66 in de Eerste Kamer nu wel in met het voorstel Wet ter Bescherming Koopvaardij van de Kamerleden Sven Koopmans (VVD) en Martijn van Helvert (CDA).

“Ik ben ongelooflijk blij dat het eindelijk zover is. Na ruim tien jaar waarin we nauw hebben samengewerkt met alle maritieme organisaties, kunnen nu ook de Nederlandse reders - als laatsten binnen Europa - eindelijk hun zeevarenden garanderen dat ze aan boord adequaat worden beschermd tegen piraterij”, zegt KVNR-directeur Annet Koster.

Nu het wetsvoorstel is aangenomen, is het zaak dat de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) die bij deze wet hoort spoedig én goed wordt opgesteld. Naar verwachting is het eind 2019 zover en kan de wet in werking treden.

Langslepend dossier

De maritieme organisaties, van reders tot families van zeevarenden, pleiten al meer dan tien jaar voor de mogelijkheid van inzet van particuliere beveiliging in die gevallen dat steun van het ministerie van Defensie niet toereikend is om Nederlandse schepen te beveiligen. De ondersteunende organisaties zijn samen opgetrokken om hun zorgen over te brengen op de beleidsmakers.

Na een wanhoopskreet in Het Financieele Dagblad in 2016 presenteerden VVD en CDA hun initiatief-wetsvoorstel. De sector is deze partijen zeer erkentelijk voor hun initiatief, en is de partijen die voor dit wetsvoorstel gestemd hebben dankbaar voor hun steun.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland