Nieuws
Uniballast biedt innovatieve oplossingen voor de behandeling van ballastwater (foto: Uniballast)

Maritieme sector wil bijdragen aan duurzame vlootvervanging

redactie | woensdag 8 augustus 2018
Maritieme Cluster

De maritieme sector wil samenwerken aan het toepasbaar maken en verder ontwikkelen van Nederlandse maritieme innovaties en technologie op het gebied van duurzaamheid en milieu. De voorzitters van NML, KVNR en NMT hebben een brief gestuurd aan staatssecretaris Visser (Defensie) met een voorstel om samen te werken bij de ontwikkeling van duurzame technologie voor de vlootvervanging.

Het ministerie van Defensie heeft ambitieuze vervangingsplannen voor de vloot van de Koninklijke Marine. In de beantwoording van vragen van de Tweede Kamer schrijft staatssecretaris Barbara Visser dat zij hoge prioriteit geeft aan duurzame oplossingen voor de vervanging van de vloot en daarin de daad bij het woord wil voegen. 

Duurzame technologie

De Nederlandse maritieme sector kan haar kennis en ervaring op een aantal gebieden inzetten. Zo kan de uitstoot van CO2 gereduceerd worden door optimalisatie van de scheepsromp en voortstuwingsinstallatie en dankzij een betere energiehuishouding aan boord van de schepen. Andere schadelijke emissies zijn te verminderen door te varen op 'schone' brandstoffen zoals methanol, LNG en CNG. Daaarnast is technologie voor nabehandeling van uitlaatgassen beschikbaar. De ultieme oplossing voor het elimineren van emissie naar de lucht is de toepassing van brandstofcellen op basis van waterstof, maar deze technologie is nog in ontwikkeling. Ook voor het beperken van schadelijke emissies naar het zeewater zijn diverse behandelingsmethoden beschikbaar.

De snelle ontwikkelingen op het gebied van duurzame technologie maken het aantrekkelijk om de nieuw te bouwen schepen zo te ontwerpen dat tijdens de levensduur de toekomstige duurzame oplossingen zonder ingrijpende aanpassing kunnen worden toegepast. Dit draagt bij aan de toekomstbestendigheid van de scheepsontwerpen. Hetzelfde geldt voor voorzieningen op schepen met het oog op duurzaam gebruik en onderhoud.

Standaardisatie

Standaardisatie en het modulair ontwikkelen van nieuwe schepen (of de conversie van bestaande schepen) kan volgens NML, KVNR en NMT leiden tot kostprijsverlaging en aanzienlijk lagere onderhoudskosten. De maritieme sector is bereid haar ervaringen in civiele toepassingen te delen met de militaire sector.

Binnen de maritieme sector kunnen Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen volwaardige partners van het ministerie van Defensie zijn wanneer zij elkaar vinden in hun ambities. Door een plaats op te eisen in de ‘frontlinie’ van het ontwikkelen en beschikbaar stellen van duurzame oplossingen voor schepen, kan Nederland een wereldspeler van formaat zijn. Dankzij het delen van kennis, ervaring en technologie kunnen zowel Defensie als de private sector voorop lopen in het duurzaam opereren van hun vloten.

In september komen deze onderwerpen aan de orde in de Tweede Kamer tijdens de behandeling van de initiatiefnota ‘Defensie Energiestrategie’ van D66- kamerlid Salima Belhaj.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland