SeaBoc introduceert nieuwe antipiraterij-oplossing | Maritiem Nederland
Nieuws

SeaBoc introduceert nieuwe antipiraterij-oplossing

Jan Spoelstra | vrijdag 15 augustus 2014
Zeevaart, Toeleveranciers, Piraterij

Het recent opgerichte bedrijf SeaBoc heeft een nieuwe geweldloze antipiraterij-oplossing ontwikkeld die momenteel gereed is voor toepassing.

SeaBoc staat voor Security Anti Boarding Cover en het systeem bestaat uit uitklapbare platen die wanneer uitgeklapt een driehoekprofiel langs de reling vormen waar niet tegenop te klauteren valt. Met dit systeem aan boord voldoet een reder aan het Best Management Practices 4 protocol van de IMO, dat voorschrijft dat schepen die door beruchte piratengebieden varen een fysieke barrière moeten opwerpen tegen het ongewenst aan boord gaan van criminelen.

"Vanaf 2009 heb ik als teamleider aan boord van diverse schepen mee gevaren en had ik het idee om een betere beveiliging te gaan maken", vertelt SeaBoc algemeen directeur Tjalling Vellema. "In het voorjaar van 2013 heb ik samen met mijn zakelijke partner het idee verder ontwikkeld en inmiddels is het een gepatenteerde beveiligingsmethode. We hebben professionele klimmers uitgenodigd om een manier te vinden om deze barrière te omzeilen met middelen die redelijkerwijs voorhanden zijn, maar dat is niet gelukt."

Het systeem bestaat uit segmenten van 110 cm lang die op hun beurt bestaan uit een boven- en onderplaat, die uitklappen om een driehoekprofiel te vormen. "Een ladder met haken of een stok met haak en touw aan de reling hangen zal niet meer gaan", aldus Vellema. "De buitenste rand is bovendien scherp geslepen waardoor touwen die met een haak om de reling geworpen worden - wat al lastig zal gaan - bij de minste beweging doorgesneden worden." Mocht een piraat toch met enig succes een touw om de reling werpen, dan heeft hij nog een flinke uitdaging, daar hij op minstens 90 cm van de scheepsromp bungelt en langs de scherpe rand moet klauteren.

"Het systeem werkt ook als het schip stil ligt", besluit Vellema. "Circa 85 procent van de incidenten hebben te maken met inklimming wanneer een schip voor anker of in de haven ligt."

www.seaboc.nl

Partners Maritiem Nederland