redactie | woensdag 23 juni 2021
Havens, Smart Maritime Technology
De schoonmaakrobot van Fleet Cleaner maakt gebruik van hogedruk water om aangroei van de romp bij schepen te verwijderen tijdens het laden en lossen in de haven. Het Delftse bedrijf heeft hiervoor een ATEX-gecertificeerde (brandveilige) installatie ontwikkeld. Op de Europoort-terminal van tankopslagbedrijf Vopak in Rotterdam is deze installatie voor de eerste keer met succes toegepast.
Onderwater reiniging van de scheepshuid voor olietankers is een operationele uitdaging. Net als bij elk ander scheepstype raakt de romp van tankers vervuild, waardoor het brandstofverbruik met 5 tot 10 procent toeneemt. Het schoonmaken van een tanker resulteert altijd in stilligtijd omdat het schip gereinigd wordt op een ankerplaats of op boeien of palen in havens. Het reinigen van de scheepshuid is vaak een kostbare grap, doordat het schip al die tijd niet operationeel is.
Fleet Cleaner heeft een ATEX-gecertificeerde installatie geïntroduceerd om dit probleem op te lossen. Het bedrijf ontwierp een Remotely Operated Vehicle (ROV) voor scheepsreiniging en de gehele installatie, inclusief werkschip, om veilig naast tankers te opereren tijdens hun laad- en losoperaties op de terminal of bij overslag van schip naar schip.
De installatie is sinds begin 2021 operationeel en is nu voor het eerst succesvol toegepast op de Vopak Europoort-terminal in de haven van Rotterdam. Omdat het tankopslagbedrijf voortdurend innoveert binnen zijn terminalactiviteiten, waren ze bereid om deze innovatieve dienst op de eigen terminal te demonstreren. Sindsdien hebben de havenautoriteiten van Antwerpen en Amsterdam deze operaties ook toegestaan. Inmiddels hebben ook verschillende petroleumterminals goedkeuring gegeven voor deze diensten. Fleet Cleaner is nu continu bezig met het reinigen van tankers, terwijl deze bij de terminal liggen.
De schoonmaakrobot van Fleet Cleaner maakt gebruik van hogedruk water om aangroei van de romp bij schepen te verwijderen tijdens het laden en lossen in de haven. De verwijderde aangroei wordt opgevangen en verpompt naar een filterinstallatie aan boord van het werkschip, waar het vervuilde water gefilterd wordt. De volledige operatie wordt uitgevoerd zonder duikers, de robot wordt bestuurd vanaf het werkschip.
Behalve scheepsreiniging verzorgt Fleet Cleaner ook onderwater inspecties en klasse-inspecties in de ARAG-regio (Antwerpen, Rotterdam, Amsterdam en Gent). Indien nodig kunnen scheepseigenaren het bedrijf daarnaast ook inschakelen voor het polijsten van de schroef.