Schip vol accu’s in plaats van kabel naar windpark | Maritiem Nederland
Nieuws

Schip vol accu’s in plaats van kabel naar windpark

Gerald Schut | maandag 6 september 2021
Offshore Wind, MET Event

Het Japanse bedrijf Power X hoopt de elektriciteit van windparken op zee op een opmerkelijke manier aan land te krijgen: met een schip vol batterijen. In 2025 hoopt het zijn eerste Power ARK 100 af te hebben. Een 100,5 m lange en 21,9 m brede trimaran (2200 DWT) met daarop 100 accu’s, die samen 222 MWh kunnen opslaan. Het schip moet 300 km kunnen varen op elektriciteit en eventueel deels op biodiesel.

Japan hoopt in de komende decennia ongeveer evenveel windparken op zee te installeren als Nederland (10 GW in 2030 en 30 à 45 GW in 2040). Japan wordt echter niet omringd door een ondiepe Noordzee, waar makkelijk ondergrondse kabels zijn aan te leggen, maar door wilde en diepe wateren. Volgens Power X maakt elektriciteitstransport via schepen toch de aanleg van windparken mogelijk. Het bedrijf wijst er ook op dat het verder van de kust harder waait. Zo maken stroomschepen dus de aanleg van (drijvende) windparken op de beste plekken mogelijk.

Masahiro Ito, ceo van Power X, ziet voor de stroomschepen ook een rol bij het verzwaren van het net tussen het windrijke afgelegen Hokkaido in het noorden en Tokyo aan de centrale oostkust, waar de stroomvraag het hoogst is, zei hij bij de aankondiging van de Power ARK: ‘Stel je 8 tot 12 erg grote schepen voor die elke dag heen en weer varen.’

Om de grofweg 50 TWh die windparken op zee in 2030 met een gezamenlijk vermogen van 10 GW met schepen van 222 MWh aan land te brengen, zouden er elke dag een kleine duizend heen en weer moeten varen. Daarom heeft Power X ook schepen met respectievelijk 1000 accu’s (2,09 GWh) en 3000 accu’s (5,66 GWh) ontworpen. Van die grootste exemplaren zouden er nog steeds tientallen nodig zijn om windstroom aan land te brengen.

Partners Maritiem Nederland