Nieuws
De 'Mari Jone' is sinds 2016 in de vaart als methanol-tanker voor Waterfront Shipping/Methanex (foto: Marinvest)

Schepen Marinvest varen meer dan 50.000 uur op methanolredactie | dinsdag 30 juli 2019
MET Event

De 'Mari Jone' en 'Mari Boyle' van de Zweedse scheepsmanagement firma Marinvest hebben beide de mijlpaal van 10.000 draaiuren bereikt. De schepen zijn uitgerust met een dual-fuel ME-LGI motor van MAN Energy Solutions en varen op methanol. Alle schepen in de vloot van Marinvest hebben er nu 50.000 draaiuren op methanol op zitten.

"Bij de introductie van methanol als tow-stroke brandstof stuitten we op de gebruikelijke kinderziektes, waaronder het aanpakken van de smering vanwege het potentieel corrosieve gedrag van methanol", zegt René Sejer Laursen, sales & promotion manager bij MAN. "De ervaring die we hebben gedaan na 50.000 uur heeft al dergelijke problemen opgelost. De ME-LGI-motoren draaien nu soepel zonder onderhoudsproblemen. Ze laten zelfs een verbetering van de brandstofefficiëntie zien."

De ME-LGI (Liquid Gas Injection Methanol) dual-fuel motoren van MAN draaien op methanol, heavy fuel oil (HFO), marine diesel oil (MDO) of marine gas oil (MGO). Met methanol als hoofdbrandstof maakt de motor gebruik van HFO, MDO of MGO als 'pilootbrandstof' (een vloeibare bougie). Dit leidt tot een aanzienlijk reductie van de uitstoot van CO2, NOx en SOx en elimineert het probleem van methaan slip. Uit de praktijktests blijkt dat de efficiency van motoren die op methanol draaien net zo goed of zelfs beter is dan dei van conventionele motoren.

Marinvest heeft verschillende olie- en chemische tankers in de vaart. In 2016 werden de 'Mari Jone' en 'Mari Boyle', 50.000 dwt methanol carriers, toegevoegd aan de vloot. De schepen varen nu op (een fractie van) hun eigen lading. 

Ideale brandstof

In Nederland en België is er veel aandacht voor methanol als scheepsbrandstof. Tijdens de conferentie LeanShips op 17 april presenteerde Sebastian Verhelst, hoofddocent Verbrandingsmotoren aan de universiteiten van Gent en Lund, de resultaten van onderzoek naar 'The potential of methanol as alternative fuel'. 

Ook het in juni opgerichte Dutch Ocean Technology Center (DOTC) doet onderzoek naar 'fossielvrije' alternatieve scheepsbrandstoffen (waaronder methanol).

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland