Scheepvaart kan makkelijk nog veel schoner | Maritiem Nederland
Nieuws

Scheepvaart kan makkelijk nog veel schoner

Antoon Oosting | woensdag 12 april 2017
Zeevaart

Een groot deel van de scheepvaart kan aanzienlijk brandstofzuiniger, dus duurzamer varen. Dat is de conclusie van de BlueWeek Spring Session die op 11 en 12 april werd gehouden op het KIM, het hoger onderwijsinstituut voor de marine in Den Helder.

Gerard Dijkstra, van Dykstra Naval Architects, ontwerpbureau van snelle zeiljachten, toonde zich wat dat betreft erg optimistisch over de mogelijkheden van verduurzaming van de scheepvaart. In een afsluitend forum stelde hij vast dat met een combinatie van allerhande technische maatregelen en hulpvoortstuwing met zeilen of Flettner rotors misschien wel een besparing op het brandstofverbruik van 70 tot 80 procent mogelijk is.

Op de conferentie ging het vooral over de mogelijkheden van toepassing van windenergie maar het meest opmerkelijke verhaal was ongetwijfeld dat van Gaby Steentjes, nu in dienst van MARIN, maar recent nog fleet manager van het failliet gegane Flinter. Onder de grote druk van de financiële moeilijkheden waarin Flinter al jarenlang verkeerde, ontwikkelde hij een reeks van besparingsmogelijkheden op het gebruik van brandstof zowel technisch als in het management van bijvoorbeeld een betere reisplanning. Hij kwam uiteindelijk tot ruim 40 procent besparing, maar als hij langer de kans had gehad dan had hij volgens eigen zeggen ook de 50 procent kunnen halen.

Met toepassing van zeilen of Flettner rotors is iets van 30 procent besparing te behalen. Alleen is dit wel sterk afhankelijk van de routes waarop het schip wordt ingezet.

Partners Maritiem Nederland