SBM’s grootste FPSO in aanbouw | Maritiem Nederland
Nieuws
FPSO Cidade de Ilhabela

SBM’s grootste FPSO in aanbouwJan Spoelstra | maandag 20 januari 2014
Offshore, Scheepsbouw

Voor het winnen van olie op grote zeedieptes moeten steeds complexere en grotere FPSO’s gebouwd worden.

Op 12 januari kwam de FPSO ‘Cidade de Ilhabela’ van SBM Offshore aan op de Brasa werf in Niteroi, nabij Rio de Janeiro. Een Chinese werf bouwde het kale casco en Brasa - een joint venture van SBM Offshore en het Braziliaanse Synergy - bouwt het vaartuig na een reis van bijna 11.000 zeemijlen af. In Brasa worden achttien modules samengevoegd.

“De werf is actief sinds 2012 en dit is het eerste grote FPSO-project waarbij de werf zelf tien modules (totaal 12.500 ton) voor de opbouw bouwde. De EBSE werf (Rio de Janeiro), een werf waar SBM nauw mee samenwerkt voor zijn activiteiten in Brazilië, bouwde drie modules.

De modules voor de opbouw wegen bij elkaar 22.000 ton en dat maakt dit tot SBM’s grootste FPSO. Het is de tweede ‘Generation 3’ FPSO van SBM, een nieuw type FPSO die SBM speciaal ontwikkelde voor de oliewinning in zeer diep water voor de kust van Brazilië. De eerste FPSO uit deze serie (‘Cidade de Paraty’, kostte naar schatting meer dan 1 miljard dollar) kwam in juni 2013 in de vaart.

SBM heeft nog twee derde generatie FPSO’s in aanbouw: de ‘Cidade de Maricá’ en de ‘Cidade de Saquarema’. Deze zullen alle voor de kust van Brazilië de eerste raffinageslag op ruwe olie uitvoeren voordat deze via tankers en/of pijpleidingen richting raffinaderijen gaat.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland