Sandfirden LNG-motoren voor EcoLiner | Maritiem Nederland
Nieuws

Sandfirden LNG-motoren voor EcoLinerDe EcoLiner Binnenvaarttanker die Damen momenteel in aanbouw heeft in Hardinxveld krijgt vier LNG-gasmotoren van Sandfirden Technics in de machinekamer, zo maakte de toeleverancier uit Den Oever onlangs bekend.

Het betreffen vier Scania dual speed motoren van het type PM-18bew3500, waarbij dual speed staat voor twee toerentallen waarop de motor efficiënt kan draaien: 1500 (250 kW) en 1800 (300 kW). Sandfirden heeft inmiddels 70.000 draaiuren ervaring met LNG-motoren. Die uren komen voornamelijk voor rekening van de twee Greenstream binnenvaarttankers van Interstream Barging uit Geertruidenberg, waarbij de gasmotoren in containers aan dek staan. Die opstelling maken onderhoud en vervanging gemakkelijker.

Bij de EcoLiner worden de motoren in de machinekamer ingebouwd en worden onderhoudsintervallen verkort door een groter carter (70 liter) waarbij om de 1.200 draaiuren olie ververst moet worden. Sandfirden voorziet de motoren van gasbougies die 2.400 draaiuren mee gaan.

Sandfirden koppelt de motoren aan een generator en het schip wordt vervolgens elektrisch aangedreven, waarbij een computergestuurd energiemanagement systeem automatisch motoren bij- of afschakelt en de toerentallen inregelt. Volgens Erik de Wit, commercieel directeur van Sandfirden, heeft dergelijke voortstuwing de toekomst. "Het operationeel profiel van binnenvaartschepen is heel divers: manoeuvreren in de haven, stroomopwaarts varen met veel vermogen en stroomafwaarts varen met de helft van het vermogen. De configuratie met een serie kleine gensets die aan of uit staan, maar altijd op een optimaal efficiënt toerental draaien heeft de voorkeur boven één of twee hoofdmotoren die vaak inefficiënt draaien."

Overigens bouwt Damen het schip momenteel af zonder dat er een klant voor is. Volgens een woordvoerder gelooft COO Arnoud Damen in dit concept en heeft de scheepsbouwer er alle vertrouwen in dat het schip deze zomer gaat varen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland