Nieuws
Artist impression van het Noise Mitigation System van AdBm Technologies (foto: Van Oord)

Samenwerking Van Oord en AdBm bij reductie onderwatergeluid

redactie | donderdag 2 mei 2019
Offshore Wind

In samenwerking met TNO heeft Van Oord het door AdBm Technologies ontwikkelde Noise Mitigation System (NMS) getest. Van Oord gaat de technologie inzetten bij de bouw van toekomstige offshore windparken, waaronder windpark Borssele.

Door de reductie van het onderwatergeluid dat vrijkomt bij het heien van windmolenfundaties op zee ervaren zeezoogdieren meer rust in de buurt van de bouwplaats. 

Jaloezieën

De NMS gebruikt akoestische resonatoren om heigeluid te verminderen. De resonatoren zijn ontworpen door het in Austin, Texas gevestigde AdBm. Het systeem richt zich op de frequenties die het meeste geluid veroorzaken. Hiermee onderscheidt de NMS zich van bestaande systemen (waaronder de Blue Piling Technology van IHC IQIP, red.). Door het open en robuuste design hebben golven en stroming nagenoeg geen invloed op de NMS.

Het design van de NMS is bij Van Oord in huis gerealiseerd. Het systeem bestaat uit 'jaloezieën' die eenvoudig omhoog en omlaag kunnen gaan. Een subsidie van RVO en ondersteuning van TKI Wind op Zee maakten de ontwikkeling van dit innovatieve systeem en de gerelateerde tests mogelijk.

Gordijn van luchtbellen

Tijdens de test combineerde Van Oord de NMS met een gordijn van luchtbellen (een zogeheten Big Bubble Curtain, red.). Het systeem voldoet aan de Nederlandse en Belgische norm voor geluidsemissie op zee en draagt hiermee bij aan het beschermen van onderwaterleven tijdens de bouw van offshore windparken. 

Windpark Borssele 

Na de positief verlopen tests neemt Van Oord de technologie binnenkort in gebruik. Windpark Borssele krijgt de primeur. De NMS wordt toegepast bij de bouw van de kavels 3, 4 en 5. 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland