Samenwerking Rotterdam met grootste energiehaven VS | Maritiem Nederland
Nieuws

Samenwerking Rotterdam met grootste energiehaven VSredactie | maandag 1 maart 2021
Havens, Havenbedrijf Rotterdam

Het Havenbedrijf Rotterdam gaat een samenwerking aan met Port of Corpus Christi, de grootste haven voor energie-export in de VS. De twee havens gaan handels- en commerciële mogelijkheden ontwikkelen, informatie uitwisselen en de ontwikkeling en toepassing stimuleren van innovatieve technologie, op het gebied van navigatieveiligheid en milieubescherming.

Sinds het Amerikaanse Congres in december 2015 het exportverbod van aardolie uit de VS naar de wereldmarkten ophief, is de haven van Corpus Christi (Texas) niet alleen uitgegroeid tot de grootste exporthaven voor aardolie van het land, maar ook de grootste haven wat betreft de totale inkomsten per ton. In 2020 vestigde de haven van Corpus Christi voor het vierde opeenvolgende jaar een jaartonnagerecord met het vervoer van 159,7 miljoen Amerikaanse ton (144,9 miljoen metrische ton), wat vooral te danken is aan de toename van de export van aardolie, LNG en landbouwproducten. Terwijl de haven zijn plek op de mondiale energiemarkt blijft versterken, blijft de leiding zich richten op milieubeleid, sociaal beleid en bestuursbeleid.

"We vinden het een eer dat we gaan samenwerken met een toonaangevend havenbedrijf dat onze veerkracht en betrokkenheid voor geplande groei deelt", zegt Sean Strawbridge, CEO van Port of Corpus Christi. 

Mondiale energiehub

"De haven van Corpus Christi is een toonaangevende mondiale energiehub. We delen de ambitie om wereldleider te worden in het toepassen van baanbrekende innovaties en in het aanbieden van logistieke efficiëntie. En we staan voor dezelfde duurzaamheidsuitdagingen. We vinden het geweldig om deze samenwerking aan te gaan en mogelijkheden te onderzoeken die waardevol zullen zijn voor onze gedeelde klantenkring", zegt René van der Plas, directeur van Port Rotterdam International.

Rotterdam zet net als de haven van Corpus Christi proactieve stappen om de koolstofvoetafdruk te verkleinen en technologie te gebruiken voor betere bescherming van het milieu. Deze inspanningen omvatten onder andere de inzet van technologie voor CO₂-afvang en -opslag, het gebruik van hybride, elektrische of door waterstof aangedreven voertuigen voor havenactiviteiten en patrouilles, en korting op havengelden voor zeeschepen die de wettelijke milieueisen overtreffen.

Port of Corpus Christi

De haven van Corpus Christi is de grootste exporthaven voor aardolie in de VS. Corpus Christi (Texas) is strategisch gelegen aan de westkust van de Golf van Mexico, met een kanaal dat 58 km lang en binnenkort 16 m diep (gemiddeld laag-laagwater) is, en is een belangrijke toegangspoort voor internationale en binnenlandse maritieme handel. De haven is per spoor en over de weg goed bereikbaar via drie Noord-Amerikaanse Class-1-spoorwegen en twee belangrijke Interstate snelwegen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland