Samenwerking Enginia en Defensie bij technische documentatie | Maritiem Nederland
Nieuws
Een artist impression van het Combat Support Ship dat in 2024 moet worden opgeleverd.

Samenwerking Enginia en Defensie bij technische documentatieredactie | woensdag 17 februari 2021
Marine

Het ministerie van Defensie heeft Teamcenter® van Siemens Digital Industries Software geselecteerd als standaard PLM-platform in het maritieme domein. Hiermee waarborgt Defensie het beheer van technische ontwerpdocumentatie voor het onderhoud en aanpassingen van de nieuw te bouwen schepen, waaronder het bevoorradingsschip (CSS) en de M-fregatten.

Het onderdeel Directie Materiële Instandhouding (DMI) te Den Helder zorgt voor de instandhouding van schepen, onderzeeboten en systemen bij de marine. Siemens solutions partner Enginia ondersteunt dit onderdeel met onder meer software voor het ontwerpen en berekenen van mechanische constructies aan boord van de schepen.

Met Teamcenter als het nieuwgekozen platform voor Product Lifecycle Management (PLM), heeft Defensie een grote stap gemaakt richting digitale samenwerking met de markt en de volledige digitalisering van de instandhouding van de schepen. Deze digitaliseringsslag is noodzakelijk om in de komende dertig jaar de schepen meer inzetbaar te maken door het minimaliseren van de tijd die nodig is voor onderhoud en aanpassingen aan de schepen.

Enginia zal het Teamcenter-platform als eerste beschikbaar maken voor de ondersteuning van het nieuwe bevoorradingsschip dat in 2025 in onderhoud wordt genomen.

Jarenlang trackrecord

De keuze voor Teamcenter van Siemens Digital Industries Software is onder meer gebaseerd op het trackrecord van Teamcenter in de defensie-industrie en de maakindustrie. Al sinds de jaren negentig wordt Teamcenter ingezet door talloze landen en leveranciers als centraal systeem voor de verwerking van technische documentatie.

Teamcenter in zijn huidige vorm is zeer gebruiksvriendelijk en voldoet tegelijkertijd aan de hoogste eisen op het gebied van datasecurity en toegangsbeveiliging. De ervaring van Enginia met het configureren op basis van templates wordt ook in deze opdracht ingezet, zodat het project in een complexe organisatie als het ministerie van Defensie goed onder controle gehouden kan worden.

“Door deze implementatiemethode zorgen wij ervoor dat Teamcenter snel en effectief kan worden ingezet bij Defensie, zodat de grote hoeveelheid technische gegevens van de scheepsbouwers, zoals tekeningen en werkinstructies, voor het hele bedrijf beschikbaar komen", zegt directeur-eigenaar Paul Hörchner van Enginia. "Uiteraard doen we dat met oog voor de gebruiker én de veiligheid van de informatie. Enginia zet zich hiermee in om leveranciers en Defensie op het gebied van gegevensuitwisseling dichter bij elkaar te brengen."

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland