Nieuws
De samenwerking zorgt er ook voor dat er minder containers over de weg worden vervoerd (foto: HbR)

Samenwerking binnenvaart in Amsterdam-Utrecht-Rotterdam corridorredactie | maandag 18 februari 2019
Binnenvaart, Havens

Om de wachttijden voor de binnenvaart bij de Rotterdamse deepsea terminals te beperken gaan TMA Logistics, Container Terminal Utrecht (CTU) en Vero Container Logistics (VCL) samenwerken. Naast de deepsea terminals ondersteunen Port of Rotterdam, Port of Amsterdam en duurzaam logistiek programma Lean & Green Europe het initiatief.

De drie binnenvaartcontainerterminals gaan hun lading bundelen voor de North West Central Corridor. Deze bundeling van lading leidt naar verwachting tot duurzamer transport en minder vertraging bij de afhandeling aan de deepsea terminals. 

Op de route Amsterdam-Utrecht-Rotterdam worden jaarlijks ruim 250.000 containers per binnenvaartschip vervoerd. Vanaf 19 februari wordt deze lading gebundeld. De samenwerking betekent in de praktijk dat schepen bij de verschillende terminals minimaal 150 tot 200 containers combineren voor één deepsea containerterminal in Rotterdam (RWG, APMT, ECT Delta, ECT Euromax). De start is met zeven binnenvaartschepen die per week zeventien afvaarten verzorgen, waarmee zo’n 5.000 containers vervoerd worden.

“Samenwerken in corridors is absoluut noodzakelijk”, zegt Etienne Morriën, directeur van CTU. “We zullen als ‘achterland’ mee moeten in de ladinggroei om met innovatieve oplossingen de binnenvaart concurrerend en betrouwbaar te houden.” Volgens Rens Rohde, cfo van TMA Logistics, leidt de bundeling tot lagere demurrage- en detentiekosten. "Ook zullen er minder containers over de weg vervoerd worden.”

Betrouwbare logistieke hub

De Havenbedrijven van Rotterdam en Amsterdam zijn verheugd met het initiatief. “We ondersteunen dit soort projecten waarbij het belang van de sector voorop staat, van harte”, licht Rob Smit, manager Achterland van Port of Amsterdam toe. “Een goede afhandeling van de containerbinnenvaart is van groot belang voor de ontwikkeling van Nederland als de meest efficiënte en betrouwbare logistieke hub van Europa.”

West-Brabant Corridor

De North West Central Corridor sluit goed aan bij de programma-aanpak goederenvervoercorridors, waarin het ministerie van I&W, provincies, havenbedrijven, de Topsector Logistiek en het bedrijfsleven samen werken aan zogenoemde ‘Topcorridors’. “Vorig jaar is in dit kader al de West-Brabant Corridor van start gegaan, die op soortgelijke wijze de havens van Tilburg, Oosterhout en Moerdijk met Rotterdam verbindt. Daar hebben we al uitstekende ervaringen mee opgedaan”, aldus Emile Hoogsteden, directeur Containers, Breakbulk & Logistics van Havenbedrijf Rotterdam.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland