SAIL 2020 gaat niet door, uitstellen is geen optie | Maritiem Nederland
Nieuws
Gelukkig hebben we de foto's nog. Hier klipper Stad Amsterdam tijdens de editie 2015 van SAIL Amsterdam.

SAIL 2020 gaat niet door, uitstellen is geen optie

Eerder dan verwacht heeft de organisatie van SAIL Amsterdam 2020 besloten de editie 2020 van het publieksevenement te annuleren. Uitstel is geen optie. Door het verbod op grote evenementen tot 1 september a.s. is het onmogelijk om SAIL Amsterdam 2020 te organiseren. "In zorgvuldige afstemming met de gemeente Amsterdam, Port of Amsterdam, Provincie Noord-Holland en andere betrokken partners is de lastige beslissing genomen om SAIL pas weer te organiseren in 2025."

Deorganisatoren van SAIL Amsterdam 2020 hielden dagelijks de opmars van het coronavirus nauwlettend in de gaten. Logisch, want het vijfjaarlijks nautisch-maritieme festijn trekt doorgaans zo’n twee miljoen bezoekers. Omstreeks 15 mei zou de organisatie een beslissing nemen over het doorgaan van SAIL 2020. Door de beslissingen die premier Rutte tijdens de persconferentie op 21 april bekend maakte, werd duidelijk dat het publieksevenement niet zou kunnen doorgaan.

Met pijn in het hart

“Met pijn in het hart zijn we gedwongen deze beslissing te nemen, waarvan we overtuigd zijn dat dit de enig juiste is”, aldus Arie Jan de Waard, voorzitter Stichting SAIL Amsterdam. “Aan alle liefhebbers die reikhalzend naar SAIL hebben uitgekeken, vragen we begrip voor deze uitzonderlijke situatie. Dank aan de Tall Ships, het varend erfgoed, schippers, bemanningen, sponsoren, partners, vrijwilligers en het SAIL-team voor al hun ongelofelijke inzet en betrokkenheid."

Samen met de gemeente Amsterdam zet de organisatie alle zeilen bij om SAIL in 2025 groots terug te laten keren. "SAIL is dan één van de hoogtepunten in de viering van 750 jaar Amsterdam, als we bovendien vijftig jaar én de tiende editie van SAIL vieren.”

Uitstel niet realistisch

De organisatie heeft onderzocht of uitstel naar een tussenliggend jaar mogelijk is. Helaas bleek dat geen realistisch scenario. Op dit moment niet met zekerheid te zeggen dat een groots evenement als SAIL volgend jaar wél veilig en verantwoord georganiseerd kan worden. Bovendien varen de internationale Tall Ships volgens een jarenlang vastgestelde planning en zijn ze niet automatisch beschikbaar op een ander moment. Ook wil SAIL graag een vrij toegankelijk evenement blijven. De partners en bedrijven waar SAIL op steunt hebben aangegeven de komende periode hun prioriteiten elders te leggen, maar ze willen wel graag meebouwen aan de jubileumeditie in 2025.

De SAIL-organisatie zal de komende tijd alles in het werk stellen om zaken met alle betrokkenen zorgvuldig en correct af te handelen. Met alle particulieren en bedrijven die al arrangementen hebben afgenomen zal in de komende weken actief contact worden opgenomen. Zorgvuldige afhandeling van alle afspraken vergt tijd, De organisatie vraagt alle betrokkenen om "geduld en begrip voor deze uitzonderlijke overmachtssituatie".

Lees ook het interview met Aart Hiemstra, hoofd Nautische zaken van SAIL Amsterdam in het aprilnummer van Maritiem Nederland.

Partners Maritiem Nederland