's Werelds meest geautomatiseerde terminal officieel open | Maritiem Nederland
Nieuws

's Werelds meest geautomatiseerde terminal officieel open

Antoon Oosting | maandag 14 september 2015
Havens

Met een show van jeugdig Rotterdams muzikaal talent is vrijdag 11 september ‘s werelds meest geautomatiseerde en meest innovatieve containerterminal van RWG geopend.

Die terminologie werd begin mei ook gebruikt bij de opening van de nieuwe terminal van APM-T (Maersk-Group), maar anders dan de overburen op Maasvlakte 2 kent de terminal van RWG (Rotterdam World Gateway) geen kraandrijvers meer. Bij aankomst van een schip wordt het gescand en samen met de input van het stuwplan en de ladinggegevens worden de kranen automatisch aangestuurd voor het lossen en laden van de containers. Ook op het terrein van de terminal verloopt het laden en lossen van trucks en treinwagons volledig automatisch. RWG kan daardoor met aanzienlijk minder personeel toe dan traditionele terminals. Daarnaast is de RWG-terminal ‘groen’. Alles is elektrisch en gevoed met groene stroom.

RWG-directeur Ronald Lugthart herhaalde in zijn openingsspeech nog maar weer eens zijn stelling dat zijn terminal eigenlijk een IT-bedrijf is dat containers behandelt. Die opstelling was vorig jaar nog aanleiding voor een stevig sociaal conflict in de Rotterdamse haven omdat RWG aanvankelijk weigerde de haven-cao te ondertekenen.

Anders dan een traditionele containerterminal kent RWG geen specifieke havenarbeiders en functies voor kraandrijvers. Bij het bedrijf gaat het vooral om systeembeheerders en programmeurs. Het personeel van RWG zou ook helemaal geen haven-cao willen. Maar na veel overleg en bemiddeling van het Havenbedrijf Rotterdam is er uiteindelijk toch een compromis gesloten waarbij RWG alsnog de cao heeft ondertekend.

De terminal is eind vorig jaar begonnen met proefdraaien. Dit voorjaar zijn de eerste commerciële lijndiensten op de terminal gestart. De eerste fase omvat een capaciteit van maximaal 2,4 miljoen containers die in de tweede fase kan uitgroeien naar 4,2 miljoen.

RWG is een samenwerkingsverband van DP World (30 procent), het Koreaanse HMM (20 procent), Singaporese APL (20 procent), Japanse MOL (20 procent) en Franse CMA CGM (10 procent).

Partners Maritiem Nederland