RWS verwijdert obstakels vaarweg Lemmer-Delfzijl | Maritiem Nederland
Nieuws
Na verwijdering van de laatste restanten van de Paddepoelsterbrug kunnen schepen weer veilig en ongehinderd doorvaren.

RWS verwijdert obstakels vaarweg Lemmer-DelfzijlRedactie | donderdag 1 oktober 2020
Binnenvaart

Sinds een aanvaring van de Paddespoelsterbrug in september 2018 heeft Rijkswaterstaat het brugdek verwijderd. Nu ook de restanten van de brug zijn opgeruimd, kunnen schepen op de hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl weer veilig doorvaren zonder op elkaar te hoeven wachten.

De afgelopen twee weken heeft Rijkswaterstaat de onderdelen die nog in de vaarweg aanwezig waren - waaronder delen van het landhoofd en de afmeervoorzieningen - verwijderd en afgevoerd. Aan de noordzijde bij het oude landhoofd spoelde hierna grond in het vaarwater. Om verdere uitspoeling te voorkomen is een damwand aangebracht, waarna de oever netjes afgewerkt is. De breedte van het vaarwater bij de voormalige brug is bijna verdubbeld, waardoor het vaarverkeer geen hinder meer ondervindt.

Hoofdvaarweg

De hoofdvaarweg Lemmer – Delfzijl die IJsselmeer en Eems verbindt, is een van de belangrijkste vaarwegen van ons land en maakt deel uit van de nationale doorgaande vaarweg Rotterdam – Noord-Duitsland. De hoofdvaarweg is daarmee een belangrijke schakel in de Noord-Nederlandse economie. Rijkswaterstaat is eigenaar en beheerder van de vaarweg sinds 2014. 

Rijkswaterstaat werkt aan de verbetering van de hoofdvaarweg voor een vlotte, veilige en duurzame doorvaart. De vaarweg wordt dieper en breder gemaakt en een aantal bruggen wordt vervangen. Zo is toename van de scheepvaart mogelijk en is de weg vrij voor meer transport over water. Dit is goed voor de noordelijke economie, de filedruk en de reductie van de uitstoot van CO2.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland