RWS plaatst bovenrolwagen binnenhoofd sluis IJmuiden | Maritiem Nederland
Nieuws
De bovenrolwagen werd hangend in een drijvende bok aangevoerd vanaf de Amerikahaven in Amsterdam.

RWS plaatst bovenrolwagen binnenhoofd sluis IJmuiden

Redactie | vrijdag 6 november 2020
Havenbedrijf Rotterdam, Zeesluis IJmuiden

Op 4 november is de deurkas in het binnenhoofd van de nieuwe zeesluis IJmuiden voorzien van een bovenrolwagen. De zes hydromotoren van de bovenrolwagen zorgen voor de aandrijving voor het openen en sluiten van de sluisdeur. In maart plaatste Rijkswaterstaat al een vergelijkbare aandrijfinstallatie in de deurkas van het buitenhoofd.

Omdat de installatie 200 ton weegt en een afmeting heeft van 14 x 7 x 5,5 meter (lxbxh), waren gunstige weeromstandigheden en weinig wind een vereiste. Het hijswerk om de bovenrolwagen op zijn plaats te krijgen kwam zeer nauw. In totaal nam de hele operatie 8 uur in beslag.

Met een speciaal transport werd de bovenrolwagen hangend in een drijvende bok aangevoerd vanaf de Amerikahaven in het westelijk havengebied. Na het positioneren van de drijvende bok tegen de deurkas van het binnenhoofd werd de aandrijfinstallatie in de deurkas geplaatst. Na het inhangen zijn vervolgens de rijdekken geplaatst, waar straks het verkeer over heen rijdt.

De bovenzijde van de bovenrolwagen is voorzien van rijdekken voor het wegverkeer (foto: Ko van Leeuwen/RWS). Tekst gaat verder onder de foto.

Mooi staaltje techniek

De aandrijving is een mooi staaltje techniek met zes hydromotoren. De bovenrolwagen komt bovenaan de achterzijde van de sluisdeur en verplaatst zich over een geleiderail met een zogeheten pennenbaan. Grote tandwielen, bonkelaars genoemd, grijpen in die baan en zorgen zo dat de sluisdeur heen en weer beweegt.

Partners Maritiem Nederland