RWS lanceert aanmeldsysteem voor bruggen en sluizen | Maritiem Nederland
Nieuws
Het nieuwe aanmeldsysteem voor bruggen en sluizen kan ook worden gebruikt door recreanten.

RWS lanceert aanmeldsysteem voor bruggen en sluizen

redactie | dinsdag 26 oktober 2021
Binnenvaart, Jachtbouw & Watersport

Vanaf 1 november 2021 biedt Rijkswaterstaat schippers en verladers een nieuw online aanmeldsysteem waarmee zij snel en efficiënt een brug- of sluispassage kunnen aanvragen buiten de reguliere openingstijden om. Via de website Vaarweginformatie.nl kunnen zij hun extra openingsverzoek indienen.

Bij steeds meer bruggen en sluizen bestaat al langer de mogelijkheid om te passeren door middel van ‘bediening op afroep’. Vanaf 1 november kunnen schippers hun wensen voor extra openingen en passages voortaan online doorgeven. Daardoor is het mogelijk om de vaarroute en de laad- en losmomenten vooraf zo nauwkeurig mogelijk in te plannen. Ook recreanten kunnen gebruikmaken van het systeem.

Het nieuwe online aanmeldsysteem maakt een einde aan de verschillende manieren van aanvragen die nu nog naast elkaar bestaan. Het wordt nu mogelijk om met één systeem te gaan werken. Het afgelopen jaar heeft RWS het systeem uitgebreid getest bij de Prinses Margrietsluis. Nu de testfase succesvol geweest is verlopen kan kan het aanmeldsysteem per 1 november breder worden uitgerold.

Tijdstip bediening inplannen

Bij de aanmelding dient onder meer vermeld te worden voor welk object de bediening wordt aangevraagd. Uiteraard is ook het tijdstip van passeren van belang. Rijkswaterstaat plant de aangevraagde bediening zo goed mogelijk in. In enkele gevallen kan het voorkomen dat een ander tijdstip wordt voorgesteld. Dat is afhankelijk van alle aanvragen die tegelijkertijd gedaan worden. Twee aanvragen die in tijd nagenoeg aansluitend zijn worden gecombineerd.

Vanaf 1 november gaat het systeem live en kunnen schippers hun extra openingsverzoeken online indienen. Op de website Vaarinformatie.nl zijn ook de actuele bedientijden van de bruggen en sluizen in Nederland terug te vinden.

Programma Beter Bediend

Het online aanmeldsysteem voor bruggen en sluizen maakt deel uit van het door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gelanceerde programma Beter Bediend. Dit programma verbetert de betrouwbaarheid van de reistijden en de uitbreiding van de bediening op vaarwegen waar nu nog niet alle mogelijkheden worden benut. Samen met de belangenorganisaties voor de binnenvaart (BLN Schuttevaer, CBRB en ASV) en verladersorganisatie Evofenedex werkt Rijkswaterstaat aan een efficiëntere bediening, vlottere en veiligere afhandeling van het scheepvaartverkeer en een actuele en uniforme informatievoorziening.

Partners Maritiem Nederland